Sağ da, sol da birleşsin

Güncelleme Tarihi:

Sağ da, sol da birleşsin
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

CHP Lideri Baykal, ANAP ile DYP, DSP ile CHP'nin birleşmesini önererek, siyasi parti liderlerine, ‘‘Geliniz, fedakarlığı en ileri derecede yapalım’’ çağrısında bulundu. Kavgaların bir kenara bırakılmasını isteyen Baykal, ‘‘Eski inatlarla olmaz. Bütünleşip, seçime gidelim, Türkiye'nin şansı budur’’ dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, siyasi parti liderlerine tarihi bir çağrı yaparak, ANAP ile DYP'nin, DSP ile CHP'nin birleşmesini önerdi.

Baykal, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de dile getirdiği merkez sağ ve merkez sol partilerin seçim ittifakı yapması önerisini genişleterek, ‘‘Geliniz, artık her şeyin yeniden düşünülmesi gereken kriz döneminde, Türkiye için göstermemiz gereken fedakarlığı en ileri derecede yapalım’’ dedi. Baykal dün CHP Grup toplantısını izleyen vatandaşların alkışlarla karşıladığı önerisini yaparken, bunu ‘tarihi bir teklif’ olarak günmede getirdiğini vurguladı. Baykal şunları söyledi:

‘‘Eski inatlarla gitmek olmaz. Aramızdaki kavgaları bırakalım. Merkez sağ ve merkez soldaki her iki parti de aralarında bütünleşsin, seçime gidelim. Türkiye'de siyasi hayatın toparlanması gerekiyor. Türkiye'nin önündeki şans budur. Seçim kanunu değişikliğiyle istikrar bulunamaz. Bu istikrar, siyasetin yeniden yapılanmasıyla olur. Böylece laik demokratik cumhuriyete sahip çıkacak adımı birlikte atalım.’’

ÖZVERİYE HAZIRIZ

CHP olarak böyle bir birleşme için her türlü özveriyi göstereceklerini söyleyen Baykal, sağ ve soldaki partilerin, aralarındaki sorunları çözmelerini istedi. Baykal, ‘‘Fedakarlık yapması gereken yapsın, öne çıkması gereken çıksın. İmkansız değil bu. Bu ülke için Çanakkale'de 250 bin genç canını veriyor da, biz birleşemeyecek miyiz?’’ sorusunu yöneltti.

ECEVİT'E: POLEMİĞİ BIRAK

Baykal, DSP Lideri Bülent Ecevit'e de, ‘‘Gel birleşelim. Bırak suçlamaları, polemikleri. Türkiye'nin önündeki şans budur. Biz CHP olarak her türlü fedakarlık anlayışıyla birleşmeye hazırız. CHP büyüyor, iktidara doğru yürüyor’’ diye seslendi.

Baykal tartışmalara neden olan ara rejim uyarısının da bant çözümünü okudu. Baykal, Başbakan Yılmaz ile Ecevit'in ‘Hiçbir sorun yok’ havası verdiklerini, bir gün sonra ise tartışmayı tüm çıplaklığıyla ortaya serdiklerini söyledi. Baykal, Ecevit'i Ömer Seyfettin'in ‘Parasız Yatılı’ adlı hikayesini anlatarak eleştirdi. Hikayede, sınıfta yaramazlık yapan gerçek suçluyu bulamayan okul müdürünün, her defasında parasız yatılı okuyan öğrenciyi cezalandırdığını aktaran Baykal, ‘‘Aziz dostumuz DSP Genel Başkanı da, her olayın sorumlusu olarak CHP Genel Başkanı'nı bilme saplantısından kurtulmaya çağırıyorum’’ dedi.

HÜKÜMET BİTTİ

Baykal, hükümetin artık bittiğini savunarak, ‘‘Bu hükümet son kullanma tarihini doldurmuştur. Bu iktidar yola çıktı gidiyor, valizini topluyor, dengini hazırlıyor. Türkiye'yi demokratik bir seçime götürmeyi derhal planlamalıyız. Çare sandıktadır’’ dedi.

YILMAZ’A: KARNINDAN KONUŞMA

Baykal, Başbakan Yılmaz'ı Orgeneral Çevik Bir konusunda dedikodu yapmakla suçladı. Yılmaz'ın Tiflis'te 3 gazeteciye, ‘‘Askerle hükümet arasında yaşanan irtica tartışmasının iç yüzü tayin-terfidir’’ dediğini söyleyen Baykal şöyle devam etti:

‘‘Acaba Başbakan buna inanıyor mu? Elinde delil varsa tutarsın yakasından hesap sorarsın, eğer soramıyorsan Başbakan da olsan vatandaşını suçlayamazsın. Karnından konuşma. Kral çıplak. Bu söylediğinin çok ağır bir itham ve suçlama olduğunun farkında mısın? Bu tartışma Türkiye'yi çok ağır bir sıkıntıya soktu.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!