Saf değiştiren Suriyeli büyükelçi Katar'da

Güncelleme Tarihi:

Saf değiştiren Suriyeli büyükelçi Katarda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2012 13:13

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, muhaliflerin safına katılan Suriye'nin Bağdat Büyükelçisi Nevaf Faris'in Katar'a gittiğini söyledi.

Haberin Devamı

El Irakiye televizyonuna konuşan Zebari, "Faris, Irak'tan ayrıldı ve şu anda Katar'da" dedi.

Görev başındayken saf değiştiren ilk Suriyeli diplomat olan Faris'in istifa kararı aldıktan sonra üçüncü bir ülkeye sığınabileceği belirtilmişti.

Suriyeli muhaliflerin şemsiye örgütü Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK) üyelerinden Halit Hoca, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Faris'in Erbil'de olduğu bilgisini aldık. İlk seçenek Türkiye. Ancak üçüncü bir ülke de olabilir" diye konuşmuştu.

Suriye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nden önce Lazkiye'de valilik ve istihbarat şefliği yapan Faris, Esad rejiminin önde gelen isimlerinden biriydi.

Faris'ten önce de Suriyeli diplomatlar Esad muhaliflerinin tarafına geçmişti. Bu kişiler arasında en aktif isim ise Suriye’nin Stockholm eski Büyükelçisi Muhammed Bessam İmadi'ydi. İmadi halen İstanbul merkezli SUK'un Dış İlişkiler Komitesi'nde görev yapıyor. Ancak Faris görev başındayken saf değiştiren ilk Suriyeli diplomat olma özelliği taşıyor.

Haberin Devamı

"GERİSİ GELECEKTİR"
SUK üyesi Mahmud Osman, önümüzdeki dönemde muhaliflerin saflarına katılan Suriyeli diplomatların sayısının artmasını beklediklerini söyledi.

Osman, "Olaylar başladıktan sonra Esad rejimi, üst düzey diplomatların Suriye'deki ailelerini rehin almaya başladı. Ailesini kurtaran ayrılıyor" diye konuştu.

EL CEZİRE'YE BAĞLANDI
Dün akşam saatlerinde El Cezire televizyonuna bağlanan Faris, "Irak'taki temsilcilik görevimden ve Suriye'deki iktidar partisi Baas'taki görevlerimden ayrılıyorum. Şu andan itibaren devrimin yanındayım" demişti.

Faris'in yayına bağlandığı stüdyonun nerede olduğu açıklanmamıştı.

SURİYE İSTİFA EDEN ELÇİYİ "GÖREVDEN ALDI"
Suriye Dışişleri Bakanlığı, muhaliflerin safına geçen Faris'in görevinden alındığını duyurdu.

Suriye Dışişleri''nden bugün yapılan açıklamada, Faris’in dünkü sözlerinin Suriye'nin çıkarlarını savunma göreviyle çeliştiği belirtilirken, eski Bağdat Büyükelçisi'nin Bakanlık'la ilişiğinin kesildiği ifade edildi.

Cengiz Özbek

mcengizozbek@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!