Sabit makyaj

Güncelleme Tarihi:

Sabit makyaj
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dunyada ve Turkiye'de en son trend

Ingilizce adi ‘‘Permanent Make-Up'' olan ve Amerika'da neredeyse her 10 kadindan birinde gorebileceginiz kalici makyaj, simdi Turkiye'de. Dunyada, Michael Jackson, Diana Ross, Elizabeth Taylor, Madonna ve Kate Moss gibi pek cok unlu ismin yaptirdigi bu makyaj turu, ancak bu isin egitimini almis olan estetisyenler tarafindan yapilabiliyor.

Bakimli olmayi seven, ancak her gun makyaj yapmaya vakit bulamayan pek cok kadin, kalici makyaj yaptirarak bu sorunu kokunden hallediyor. Bu isi Washington'da yapan 31 yasindaki Semra Erguven, 7 yildir Amerika'da yasiyor. Erguven, biri New York'da biri de California'da bulunan iki kalici makyaj enstitusunden New York'da olan Tiny Beauty School'dan mezun. ‘‘Kalici makyaj yapmak zor ve dikkat isteyen bir is. Bu isi egitimsiz birinin yapmasi cok kotu sonuclar verebilir. Ozellikle yuz bolgesinin derisi cok hassas oldugu icin, igne secimi ve boya miktari kadar yapan kisinin el yatkinligi da cok onemlidir'' diyor.

Bir haftada iyilesiyor

Kalici makyaj yapildiktan sonra en fazla bir hafta kadar, ki bu sure cildin hassasligina gore degisiyor, bir iyilesme donemi var. Eger dudaklar yapilmissa 5-7 gun arasinda bir sisme ve kabuk baglama donemi oluyor. Bu sure sonunda ise, dudak normal haline donuyor. Gozlerde iyilesme donemi daha cabuk. Yaklasik 3-4 gunde tum kabuklar dokuluyor. Kaslarda da durum gozlerle ayni. Semra Erguven bu ise baslamadan once kendi gozlerine ve dudaklarina da kalici makyaj yaptirtmis. Ona gore en cok aci veren, dudaklarin yapilmasi. ‘‘Dudak derisi cok hassas oldugu icin yuzun diger bolgelerine gore daha fazla aciyor. Ancak dudaklarinin inceliginden yakinan veya seklinin degismesini isteyenler bu aciya dayaniyorlar. Ote yandan, en cok dikkat ve titizlik isteyen de gozlere eyeliner cekilmesi. Kirpik diplerine yapilan bu islemde, onceden kagida cizilen sekil tam olarak uygulanmalidir'' diyor. Erguven, kislari Amerika'da yazlari da Turkiye'de meslegini surduruyor. ‘‘Turk kadinlarindan cok talep geldigi icin, yazlari birkac haftaligina gelip kalici makyaj isteyenlere yapiyorum.’

Dudaklara dikkat!

Ancak, her insanin cildi boyayi ayni derecede kabul etmiyor.

Ozellikle de dudaklarda. Pek cok insanin dudak koselerine boyayi birkac defa zerketmek gerekebiliyor. Bazilarinda ise durum tam tersi olup, bir defada islem tamamlaniyor. Peki kalici makyaji sadece kadinlar mi yaptiriyor? Erguven, ‘‘Amerika'da gozlerine ve kaslarina makyaj yaptiran pek cok erkek var. Kaslari cok seyrek olanlar ve gozlerinde hafif bir surme varmis gibi gorunmek isteyen erkekler geliyorlar. Ama yine de cogu musterim kadin'' diyor.

Kalici makyaj, Turkiye genelinde de bazi estetisyenler ve doktorlar tarafindan yapiliyor. Istanbul Dermatoloji Klinigi hekimlerinden Dr. Ulku Caglayan, kalici makyaji Turkiye'de uygulayanlardan sadece biri. Musterilerinin hepsinin kadin oldugunu belirten Caglayan, erkeklerin ancak bir hastalik sonucu kaslarinin dokulmesi halinde geldiklerini soyluyor. Caglayan'a, goz, dudak ve kas makyaji disinda dudak ustune ben yaptirmak isteyen musteriler de geliyor. Kalici makyaj yaptiran Turkler arasinda Semra Turel, Songul Karli, Niran Unsal ve Yasemin Kutsi'nin adi geciyor. Ayrica bircok manken de kalici kas makyaji yaptiriyor.

NASIL YAPILIYOR?

Bu isi Washington'da yapan 31 yasindaki Semra Erguven, 7 yildir Amerika'da yasiyor. Erguven, kislari Amerika'da yazlari da Turkiye'de meslegini surduruyor. ‘‘Turk kadinlarindan cok talep geldigi icin, yazlari birkac haftaligina gelip kalici makyaj isteyenlere yapiyorum’’ diyor.

Oncelikle, masaya yatirilan kisinin yuz bolgesi tamamen temizleniyor. Daha sonra uygulama yapilacak bolgeye uyusturucu bir krem suruluyor. Kremli bolgenin uyusmasi icin 45 dakika kadar beklendikten sonra, operasyon basliyor. Eger kaslar yapilacaksa, oncelikle kaslar istenilen sekle gore duzeltiliyor. Bir makinaya bagli olan cesitli boylardaki ignelerden bir tanesi, once boyaya batiriliyor, sonra da istenilen bolgedeki derinin altina zerkediliyor. Yani prosedur tamamen normal dovme yapma islemi gibi gerceklestiriliyor. Aradaki tek fark ise, ignelerin boyutu. Yuz bolgesine yapilan dovmelerde cok kucuk ve ince uclu igneler kullaniliyor. Goz icin kahverengi ve siyah renkler tercih edilirken, dudaklar icin pembe, kirmizi ve toprak renkleri kullaniliyor. Kaslarda genel olarak tercih, saclarla ayni renk olmasi. Boyayi derinin altina zerketme islemi ise kisa surede tamamlaniyor. Gozler icin alt ve uste eyeliner cekilmesi 45 dakika suruyor. Dudaklar icin eger sadece kenarlar boyanacaksa, bu islem 1 saat suruyor. Eger tum dudak doldurulacaksa, bu da 1.5 saati buluyor. Eger kaslar komple yapilacaksa, 1 saat kadar suruyor. Ancak yarim veya sadece koseleri doldurulan kaslarda islem yarim saatte bitiyor. Sonucta ise en az 10-15 yil kullanilacak kalici bir makyaja sahip olunuyor.

Omur boyu mahkum musunuz

Kalici makyaji cikarmanin en gecerli yolu olarak lazer isinlari gosteriliyor. Isinlarin belirli bir bolgeye yogunlastirilmasiyla birlikte, boya dokuluyor. Ancak, eger isinlar goz bolgesi veya kaslardaki makyaji cikarmak icin kullanilirsa, kirpiklerin ve kaslarin gecici bir sure icin dokulmesi soz konusu olabiliyor. Lazerle cikarma isleminin mutlaka uzman bir doktor tarafindan yapilmasi gerekiyor. Cunku yuz bolgesine yoneltilen isinlar eger dogru aciyla ayarlanmazsa, son derece zararli sonuclar dogurabiliyor. Bu konuda goruslerini aldigimiz Dr. Caglayan, istenmeyen makyaji, uzerine ten rengi boya zerkedilerek kaplama islemiyle yok ettiklerini belirtiyor. Lazerle silme isleminin ise, ancak siyah boyalarda etkili oldugunu, kirmizi tonlarda veya siyahin renginin donmesi durumunda faydali olmayacagini belirtiyor. International Hospital Dermatoloji Bolumu doktorlarindan Dr. Buket Pence, lazerle makyaj silme operasyonunun, en erken olarak uygulama yapildiktan 1,5 ay sonra baslatilabildigini soyluyor. Pence, ‘‘Lazer methodu en az dort defa uygulanirsa boyalar cikar. Bir defada cikmasi mumkun degildir. Lazer isinlari ustte gorunen tuylere zarar verebilir, dokebilir. Ama kil koklerine zarar vermedigi icin dokulenler geri cikar'' diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!