Sabancı nasıl öldürülmüştü?

Güncelleme Tarihi:

Sabancı nasıl öldürülmüştü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2008 19:02

Sabancı Center'ın 25. katında 9 Ocak 1996 günü Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, Toyota - Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve Başkanlık Sekreteri Nilgün Hasefe, DHKP - C üyesi Mustafa Duyar, İsmail Akkol ve Fehriye Erdal tarafından öldürüldü.

Haberin Devamı

Olaydan sonra uzun süre aranan üç katilden Mustafa Duyar, 6 Ocak 1997'de olaydan tam bir yıl sonra Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'ne teslim oldu. Duyar'ın MİT ve Suriye Gizli Servisi El - Muhaberat tarafından Lazkiye'de yakalanıp yakalanmadığı konusunda uzun süre Emniyet'le Dışişleri Bakanlığı arasında tartışma yaşandı.

Duyar'a, yakalandıktan sonra getirildiği Sabancı Center'da tatbikat yaptırıldı. Olay gününü büyük bir soğukkanlılıkla anlatan Duyar, 25. katta çaycı olarak çalışan Fehriye Erdal'ın aylardır burada çalışmasına rağmen heyecanla odaları karıştırdığını belirterek, Hedef " Sakıp Sabancı'ydı. Odalar karışınca Özdemir Sabancı ve Haluk Görgün öldü" dedi.

Dört idam istemi

Haberin Devamı


Çıkarıldığı İstanbul DGM'ce tutuklanan Duyar, Kırklareli E Tipi Cezaevi'nde özel hücreye konuldu. Sabancı Center suikastı davasının 3 Haziran 1997'deki duruşmasında dördü hakkında idam cezası istenen 11 sanıklı davanın görülmesine başlandı.

İstanbul 1 No'lu DGM'deki duruşmaya, tetikçi Duyar'ın ifadesi üzerine suikastı organize ettiği iddia edilen Bayrampaşa Cezaevi'nde DHKP - C davasından tutuklu sanık Ercan Kartal'la, suikastçilere yardım ettiği ileri sürülen Fatma Erdem, Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Metin Narin, Ejder Güngör, Mehmet Gökmen, Erhan Taş ve tutuksuz olarak yargılanan Melek Akkaya katıldı.

Duyar'ın celp ulaşmadığı gerekçesiyle getirilmediği duruşmada Ercan Kartal, Sabancı Center'ın DHKP - C silahlı eylem timince basıldığını, Sabancı, Görgün ve Hasefe'nin cezalandırıldığını belirterek, "25 kata da çıksalar, özel güvenlik sistemi de kursalar, tekelci işbirlikçiler cezalandırılmaktan kurtulamayacak" dedi.

Duruşmada tartışma

Davanın 7 Kasım 1997'deki duruşması ise Mustafa Duyar'la Ercan Kartal'ın tartışmasına sahne oldu. Kartal, bir TV kanalında, cezaevinde Duyar'la evlenen Semra Polat'ın hamile olduğu, eşiyle görüşemediği için ölüm orucuna başladığı yolunda haber yayınlandığını belirterek, "Görüntü olarak geçen yıl cezaevinde sol görüşlü tutukluların yaptıkları ölüm oruçları verildi. İki olayın aynı paralelde tutulmasını doğru bulmadık" dedi.

Duyar ise eşinin hamile olmadığını belirterek, mahkeme heyetine Polat'ın bakire olduğuna dair doktor raporunu sunmak istedi. Kartal, Duyar'ın bu girişimine argo sözlerle tepki gösterince salonda gerginlik yaşandı. Kartal'ın kardeşleri Erol ve Erdal Kartal da Duyar'a küfür etti.

Yeniden söz alan Duyar'ın, diğer sanık avukatları için "Bunlar örgütün avukatlarıdır" ifadesini kullanması, yeni bir tartışmaya yol açtı. Duyar'ın sözlerine tepki gösteren avukatlar, mahkeme başkanını duruma göz yummakla suçladı.

Cezaevinde infaz

Haberin Devamı


İstanbul DGM'de görülen davalarda bir sonuca varılamazken, 15 Şubat 1999'da Afyon Cezaevi'nde tutuklu bulunan Mustafa Duyar, Karagümrük Çetesi'nin adamları tarafından kurşun yağmuruna tutularak öldürüldü.

27 Ekim 1999'da ise Sabancı suikastı faillerinden olduğu belirlenen ancak olay sonrası izini kaybettirmeyi başaran Fehriye Erdal'ın Belçika'da yakalandığı ortaya çıktı. Belçika makamlarından yapılan açıklamada, Belçika'nın lüks kentlerinden Bruges kenti yakınlarındaki Knokke - Heist'te Erdal'ın üzerinde "Neşe Yıldırım" kimliğiyle Eylül ayının son haftasında güvenlik birimlerinin rutin olarak müdahale ettikleri bir yangın sonrasında evden paket çıkarmaya çalışırken sergilediği şüpheli davranışlar sonucu gözaltına alındığı kaydedildi.

Fehriye Erdal'ın çabaları

Haberin Devamı


Mart ayı başında Erdal ve birlikte yakalandığı iki arkadaşının 100 bin Belçika Frangı kefalet ödemeleri, Belçika'da ikamet adresi göstermeleri ve güvenlik ve yargı birimlerinin denetimlerine tabi olmaları şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması karara bağlandı. Bruges Savcılığı ise bu karara itiraz ederek konuyu Gent Mahkemesi'ne getirdi.

28 Mart 2000'de Bruges'de tutuklu bulunan Erdal'ın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına ilişkin karar, Gent Temyiz Mahkemesi'nce onaylandı. Ancak Erdal, Türkiye'nin iade talebinin 4 Nisan'da Yargıtay'da görüşülmesi nedeniyle serbest bırakılmadı. Mayıs ayında Belçika makamlarının yargılaması sonucu Erdal'ın Türkiye'ye "kesinlikle" iade edilmemesine karar verildi.

Sabancı Ailesi Belçika'da dava açtı

Haberin Devamı


Sabancı Ailesi, 15 Şubat 2001'de Belçika'da gözaltında bulunan Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı yargılanması amacıyla dava açtı.

8 kişiye "af"

Sabancı suikastıyla ilgili İstanbul 1 No'lu DGM'de süren davada 15 Mart 2001'de karar açıklandı. Mahkeme, yargılanan 12 sanıktan sekizi hakkındaki davayı Şartla Salıverilme ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun uyarınca erteledi. Davanın gıyabi tutuklu sanıkları İsmail Akkol ve Fehriye Erdal'ın dosyalarını ise ayırdı. Yasadışı DHKP - C örgütünün elebaşlarından olan ve eylem talimatını verdiği öne sürülen Ercan Kartal'ın dosyasını başka bir davayla birleştiren mahkeme heyeti, sanık Mustafa Duyar hakkındaki davanın ise cezaevinde öldürülmesi nedeniyle düşürülmesine karar verdi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!