Sabancı isyan etti

Güncelleme Tarihi:

Sabancı isyan etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Faik KAPTAN / İSTANBUL - Hollanda'da düzenlenen Özürlüler Olimpiyatı'na katılacak 14 Türk çocuğunun başında bu ülkeye giden işadamı Sakıp Sabancı, Özdemir Sabancı'nın katili Fehriye Erdal'ın Türkiye'ye iade edilmemesi kararına şiddetle tepki göstererek, ``Bu, idam cezasını hala kaldırmayan parlamentonun ayıbıdr'' dedi. Sabancı, Atatürk Havalimanı Şeref Salonu'nda, İstanbul'dan Hollanda Kraliyet Havayolları'na ait uçakla Amsterdam'a giderken Fehriye Erdal ve idam cezalarına yönelik, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sabancı, şöyle konuştu:

TAVRIMIZI KOYMALIYIZ ``Bu günlerde ABD'deki idamlar yine söz konusu. Bu, insanın aklına şunu getiriyor. 'Acaba, ABD'de de insan haklarına saygı yok mu? Yoksa toplumun menfaatleri böyle mi gerektiriyor?' İnsanlara bakıyorum. Hayvan haklarına çok büyük değer veriyorlar. Bir balinanın hayatı için kocaman kocaman çalışmalar yapılıyor. İnsan haklarına geldiğinde hassas değiller. Avrupalılar'a baktığımız zaman da `Bizim kurallarımız var. Bizimle yaşayacaksanız idamı kaldırın' diyorlar. Toplumun menfaati buradaysa, 'bu bize uyuyor, uymuyor' değerlendirmesini yaptıktan sonra tavrımızı koymalıyız. Bu neden yapılmıyor?

İŞLERİNE GELİNCE YAPIYORLAR

Parlamento, bazı konularda çok çabuk kararlar alabiliyor. Kendi ücretlerini artırmak gerekiyorsa, kısa zamanda toplanıp karar alabiyorlar. Eğer kanunları değştirebilmiş olsaydık bugün, idam var veya yok, böyle bir konu gündeme gelmezdi. Tabii ben bu konuda tarafım. Özdemir Sabancı ve arkadaşları öldürüldü. Üzüntünmüz var. Bu konudaki ayıp, bizim parlamentomuzun. 'Bizim bir dönem daha idamımız olması lazım' desinler. Avrupalı olarak, biz de onlara sebebimizi anlatalım. Belki bunu anlatabilirdik, belki de anlatamazdık. 'Bu takıma giremezsin' derlerdi. Biz de o zaman şapkamızı koyar düşünürdük. Kabul edelim, etmeyelim mi, uyalım mı uymayalım mı.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!