Şaban ayında yapılacak ibadetler | Şaban ayının faziletleri neler?

Güncelleme Tarihi:

Şaban ayında yapılacak ibadetler | Şaban ayının faziletleri neler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2018 11:35

Mübarek üç ayların içinde yer alan ve milyonlarca vatandaşın özlemle beklediği Şaban ayına girmiş bulunuyoruz. Şaban ayının gelmesiyle birlikte, Şaban ayında hangi ibadetler yapılır? sorusu tüm İslam alemi tarafından oldukça merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. Peki, Şaban ayında nasıl ibadet edilir? Şaban ayında neler yapılır?

Haberin Devamı

Berat kandili gecesini de içerisinde barındıran Şaban ayını idrak etmeye başladık. Müslümanlar tarafından heyecanla beklenen Şaban ayının gelmesiyle birlikte şimdi de Şaban ayının faziletleri ve Şaban ayında nasıl ibadet edileceği merakla araştırılıyor. Peki, Şaban ayının önemi ve faziletleri neler? Şaban ayında hangi ibadetler yapılmalı? İşte, Şaban ayı hakkında merak edilen detaylar...

ŞABAN AYI NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini takvime göre 2018 yılında Şaban ayının başlayacağı gün belli oldu. Müslüman aleminin heyecanla beklediği 2018 Şaban ayı bu yıl miladi takvime göre 17 Nisan Salı günü başlayacak ve bu mübarek ay içinde 30 Nisan 2018 tarihinde Berat Kandili idrak edilecek.

ŞABAN AYI'NIN FAZİLETİ

Mübarek üç ayların ikinci ayı olan Şaban ayı bu yıl da Müslümanlar tarafından hasretle bekleniyor, bu ay içinde Berat Kandili idrak ediliyor. Berat Gecesi, Müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde ibadetle geçirilmesi adet halini almıştır. Berat kelimesi “el-berae” kelimesinin Türkçedeki kullanılış şeklidir. Beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak, kişinin bir yükümlülükten kurtulması demektir. Müslümanların bu gece Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yüklerinden kurtuluşa ermeleri umulduğu için de Berat Gecesi denilmiştir. Bu gecenin dört adı vardır. “Mübarek Gece”,“Berae Gecesi”, “Sakk Gecesi” (Belge ve senet), ve "Rahmet Gecesi".

Haberin Devamı

Üç aylar diye bilinen Recep Şaban ve Ramazan aylarının dinimizde ayrı bir değeri ve önemi vardır. Bu aylar içerisinde dört adet Kandil gecesi bulunmaktadır. Bu da bize bu ayların önemi anlatmaktadır. Bu ayların ikincisi mübarek Şaban ayıdır.

Peygamber (sav) Efendimiz, “Şaban benim ayımdır.”  Ayrıca  “Şaban günahları temizleyendir” buyurarak Şaban ayının kadrini yüceltirdi. (Keşfu’l-Hafa,2 / 9.) Receb ayı geldiği zaman da “Allahım! Receb ve Şaban (ayını) bize mübarek ve bereketli kıl” buyururdu. (Müsned,1 / 259) Peygamberimizin Şaban ayına gösterdiği bu hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur’ân ayı olan Ramazan’dan dolayı idi.

Haberin Devamı

ŞABAN AYI ORUCU

Vatandaşların Şaban ayı hakkında merak ettiği bir diğer husus ise, Şaban ayında oruç tutulup tutulmayacağı. Hz. Enes’in rivayetine göre, Peygamberimizden sual ederler: "Ya Resulallah, Ramazan’dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır? Bu soruya Peygamberimiz (sav): "Ramazan’ıtazim için (Ramazan hürmetine) Şâban’ da tutulan oruçtur" cevabını verirler. (Tirmizi, Zekat.28.)

Zeyd oğlu Üsame (ra), şöyle anlatıyor: "Yâ Resulallah! Sizin Şaban ayında tuttuğunuz kadar hiçbir ayda oruç tuttuğunuzu göremiyorum" dediğimde, Peygamber (sav) şöyle buyururlar: "Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. BU nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim." (Nesai, Savm, 70.)

Haberin Devamı

Hz. Aişe (ra) Validemiz, Peygamber (sav) Efendimizin Şaban ayındaki orucunu şöyle anlatıyor: "Resulullah öyle oruç tutuyordu ki, hatta biz, orucu hiç bırakmayacak diyorduk. Bazen de uzun süre oruç tutmayı bırakıyordu ki, biz bu ay hiç oruç tutmayacak diyorduk. Resulullah (sav) ın Ramazan ayından başka bir ayı tamamen oruç tuttuğunu görmedim. Şaban ayından daha fazla oruç tuttuğunu da görmedim" (Buhari, Savm,51.)

BAKMADAN GEÇME!