Saatler iade

Güncelleme Tarihi:

Saatler iade
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2010 00:00

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversiteye girişte meslek liselilere uygulanan katsayı farkına ilişkin kararı 2 kez reddedip üçüncüsünde onaylayan Danıştay 8’inci Dairesi Başkanı Ayla Akkıvılcım ve 6 üyeye özel yapım kol saati gönderdi.

Danıştay üyeleri “Bu etik değil” diyerek saatleri Özcan’a iade etti. Bunun üzerine Özcan, “Bir dostluk eli uzattık, ama rüşvet sayarak geri çevirdiler” diye konuştu.

ÜNİVERSİTEYE girişte katsayı farkını düzenlemeyi 2 kez reddeden, üçüncüsünde yargı kararına uyulduğu için onaylayan Danıştay 8’inci Daire Başkanı Ayla Akkıvılcım ve 6 üyeye, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan tarafından hediye olarak özel yapım S... marka kol saati gönderildi. Akkıvılcım ve 6 üye, saatleri Özcan’a iade etti. Danıştay 8’inci Dairesi’ne 14 Mayıs’ta bir koli içinde özel ambalajlanmış paketler gönderildi. Başkan Akkıvılcım, üyeler Sinan Tunca, Dr. Tacettin Şimşek, Yeniay Kaya, Alaittin Ali Öğüş, Sıddık Yıldız ve Atıl Üzelgün adına gönderilen paketler, sahiplerine dağıtıldı. Birkaç üye, paketi açtığında Özcan adına gönderilen saati gördü. Akkıvılcım ile durumu değerlendiren üyeler, bazıları henüz açılmamış olan saatleri, “Bu etik değil” diyerek Özcan’a iade ettiler.

Konuşmayacağız

Hürriyet muhabiri, Akkıvılcım’ın makamını arayarak olayı anlattı ve görüşme talebinde bulundu. Akkıvılcım, sekreteryası aracılığıyla olayın doğru olduğunu, ancak bu konuda konuşmak istemediğini iletti. Aynı tavrı, telefonla aradığımız diğer üyeler de gösterdi.

Rüşvet saydılar

Özcan, etik bulunmayarak geri çevrilen saatleri üyelere gönderdiğini doğruladı. Özcan, “Abartacak bir şey değil. Küçük bir şey. Bir dostluk eli uzattık, ama rüşvet sayarak geri çevirdiler. Oysa bu bir kadına bir çiçek vermek gibi bir şey” savunmasını yaptı. Girişimini, “Kamu Etik Kurulu” kararlarına aykırı bulmadığını da belirten Özcan, şunları söyledi:

Üzüldüm

“Katsayı kararını iki kez reddettikten sonra yargı kararına uygun olarak düzenlediğimiz üçüncüsünü onaylayan Danıştay 8. Dairesi Başkan ve üyelerine hediye saat gönderdiğim doğru. Teyidi için sorduğunuz için teşekkür ederim. YÖK ile Danıştay, düşman gibi empoze edilmesine karşın karardan yaklaşık bir ay sonra, kendilerine teşekkür etmek için bu hediyeyi gönderdim. Ama herhalde ‘rüşvet’ olarak düşünmüşler ki, hediyeyi açmadan geri göndermişler. Üzüldüm tabii.
Saatler özel yapım değil, piyasadan alındı, o kadar pahalı değil. Ama değerini açıklarsam ayıp olur. Hediyenin fiyatı söylenir mi? İyi niyet gösterisiydi. Hediyeyi, katsayı kararı verilmeden önce gönderseydik, rüşvet olarak algılamakta haklı olabilirlerdi.”

Cebimden ödedim

Hediye saatlerin parasını, kurum bütçesinden değil, kendi cebinden ödediğini söyleyen YÖK Başkanı Özcan, “Ne olacak o kadar pahalı değil. Suudi Arabistan, Kuveyt gibi ülkelerden gelenlere, yabancılara verdiğimiz hediyelerin bedelini devletten karşılıyoruz. Değeri fazla hediyeleri ister alalım, ister verelim resmi kayıtlara geçiriyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!