S&P İspanyol bankaları uyardı

Güncelleme Tarihi:

S&P İspanyol bankaları uyardı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2010 16:22

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, ülkede daha fazla inşaat şirketinin batma tehlikesi yaşadığını bu yüzden de ülkedeki gayrimenkul sektöründe daha fazla batık krediye neden olabileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

S&P’nin Pazartesi günü yayımladığı raporu, İspanya’daki bankacılık sektörü için batık kredi tahminini 2009 ile 2011 yılları arasında 99.3 milyar euroya çıkardı. Bu şekilde, kuruluş geçen Eylül ayında tahmin ettiği miktarı 17.7 milyar euro arttırmış oldu.             

 

Bu artışın temel nedeni bankaların konut kredileri portföylerindeki zarar beklentisinin artması ve ülkedeki ekonomik büyümenin önümüzdeki yıllarda zayıf olacağı öngörü olarak gösteriliyor.           

 

Kredi analisti Elena Iparraguirre, “Konut sektöründeki talep azalışı, riskli yatırımların yapıldığı İspanya konut sektörünü olumsuz etkiledi ve bu sektördeki şirketlerin verimliliğine sekte vurdu” dedi.       

  

Haberin Devamı

BANKALARI VURDU    

S&P’nin bu uyarısı, portföyünde riskli konut kredileri bulunduran bankaların hisse senetlerinin düşmesine neden oldu. Banco Santander yüzde 1.6, BBVA yüzde 1.2 oranında değer kaybetti.

  

Kuruluş, İspanya’nın konut sektöründeki batık kredi tahminini yüzde 9.6’dan, yüzde 14.5’e çıkardı. Bununla birlikte, S&P ülkedeki ekonomik sistemin kredi zararın yüzde 44’ünün batık kredilerden kaynaklanacağına da dikkat çekti.  

        

MOODY’S: DURUM O KADAR KÖTÜ DEĞİL  

 

CNBC'de yer alan bir habere göre ise diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ise, İspanyol bankalarının finans piyasalarının inandığı kadar kötü durumda olmadığını belirtti ve geçen üç çeyrekte bilançolarındaki batık kredileri karşıladıklarına dikkat çekti.

Moody’s’in finansal kurumlar idari direktörü Johannes Wassenberg, “Avrupa Merkez Bankası bankalara fon desteği sağladığı sürece, İspanya’daki bankacılık sistemi piyasanın düşündüğü kadar kötü bir yönde ilerlemeyecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!