S. Arabistan'da idam, bizde bir yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

S. Arabistanda idam, bizde bir yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2008 11:49

Suudi Arabistan’da berberlik yaptığı sırada iş yeri komşusuyla kavga ederken "Allah’a küfür ettiği" iddiasıyla yaklaşık 13 aydır tutuklu bulunan ve hakkında idam cezası verilen Sabri Boğday için temyiz duruşmasında çıkacak karar merakla bekleniyor. Allah’a hakaret ettiği gerekçesiyle idam cezasına çarptırılan Boğday, aynı suçu Türkiye'de işlemiş olsaydı bir yıla kadar hapis cezası gerektiren TCK’nun 216. maddesinin 3. fıkrasından yargılanacaktı.

Boğday’ın aynı suçu Türkiye de işlemesi halinde yargılanacağı yasa maddesi şöyle:

“MADDE 216. - (3) Halkın bir kesiminin benimsediği dinî değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması hâlinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinde dine hakaret suçunu işleyen kişiye bir yıldan az hapis cezası verilmemesi gerektiği şeklinde düzenlenmiş. İşte, TCK 125. madde: (3) Hakaret suçunun; Dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı, c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, işlenmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!