Rusya'nın tarlalarını Türk çiftçisi hasat ediyor

Güncelleme Tarihi:

Rusyanın tarlalarını Türk çiftçisi hasat ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2008 10:23

Geçen yıla kadar hububat tarlalarını biçerdöverleriyle Türk çiftçisinin hasat ettiği Rusya'ya, son 2 yıldır pancar hasadı için de Türkiye'den hasat makinesi gidiyor.

Kayseri Şeker Fabrikası, Amasya Şeker Fabrikası ve Adapazarı Şeker Fabrikası ile Pancar Ekicileri Kooperatifleri tarafından kurulan Panşeker'in Konya Tarım Fuarı sorumlusu, Amasya Şeker Fabrikası Göynücek Bölge Müdürü Seyit Özgen, Türkiye'de hasat denilince Yozgat'ın Yerköy ilçesinin akla geldiğini söyledi.

Türkiye'deki biçerdöverlerin yarısının bu ilçedeki çiftçilerin ya da girişimcilerin elinde olduğunu vurgulayan Özgen, Yerköy'ün 5 bin biçerdöverle ülkenin dört bir yanında hububat hasadı yaptığını anlattı.

Türkiye'nin yanı sıra Rusya, Ukrayna ve Kazakistan'daki hububat tarlalarının hasat işini de Yerköylüler'in aldığını dile getiren Özgen, şunları kaydetti:
“Geçen yıl bizzat kardeşim ile birlikte Rusya'ya ben de hasada gittim. Türk çiftçisi, Rusya'daki hububat hasadında sezonda en fazla 50 bin dolar kazanıyor. Geçen yıl Türkiye'den 302 biçerdöver, Rus topraklarında çalıştı. Kazakistan ve Ukrayna'yı da sayarsak biçerdöver sayısı 500'i buldu. Rusya bu konuda çok iyi pazar ve kazanç kapısı. Birçok çiftçi biçerdövere yatırım yaparken Rus pazarını da göz önünde bulundurarak hareket ediyor.”

TÜRK ÇİFTÇİSİ TECRÜBESİYLE TERCİH EDİLİYOR

Özgen, Türk çiftçisinin son 2 yıldır talep üzerine Rusya'da pancar hasadı işine de girdiğini belirterek, “Rusya, yılda yaklaşık 3 milyon ton şeker pancarı üretiyor. İhtiyacı ise 6,5 milyon ton civarında. Aradaki açığı kapatmak için Rusya, büyük atağa geçti” dedi.

Konşeker Genel Müdürü Kadir Erkilet ise Rusya'daki pancar üretiminin artmasının Türk çiftçisine de yaradığını ifade etti.

Çiftçinin Rusya'daki potansiyele bakarak 350 bin avroluk 6 sıralı pancar makinesini gözü kapalı aldığını vurgulayan Erkilet, şunları kaydetti.

“Çünkü Rusya'da büyük bir potansiyel var. Rusya'da pancar hasadı 45 gün sürüyor. Rusya, pancar hasat makinesi getiren Türk çiftçisinin yol, yakıt, işçi paralarını ödüyor. Bunların üzerine dekar başına ayrıca para veriyor. Çiftçiler, saatte 25 dekar hasat eden makineler sayesinde Rusya'dan 200 bin doların üzerine karla dönüyor. Yani 350 bin avroluk makinenin parasını sadece Rusya'dan 2 yılda karşılıyor. Burada asıl önemli olan Türk çiftçisinin tecrübesi. Rusya, başka ülkelerden de iş aldı ancak tecrübesizlik yüzünden makineler tarlada bozuldu. Türk çiftçisinin makinesi, tarlada hiç kalmıyor.”

Fuara 350 bin avroluk hasat makinesi almak için gelen isimlerinin açıklanmasını istemeyen Yerköylü 3 çiftçi ise pancar hasadından daha iyi kazandıklarını söyledi.

Geçen yıl gittikleri Rusya'dan mutlu döndüklerini ifade eden çiftçiler, “Bu yıl yine giriyoruz. Hububat hasadı için biçerdövere yatırımın cazibesi kalmadı. Birisi 50 bin, diğeri en az 200 bin dolar kazandırıyor. Bir de pancar hasadında daha kısa çalışarak yüksek kazanç sağlıyoruz. Rusya'daki pancar tarım alanları giderek artıyor. Bu durum en çok bize yarıyor” diye konuştu.

Çiftçiler, bu yıl Rusya'daki pancar hasadına Türkiye'den 20 civarında şeker pancarı hasat makinesinin gideceğini sözlerine eklediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!