Rusya'nın Sesi Türkiye'den geliyor

Güncelleme Tarihi:

Rusyanın Sesi Türkiyeden geliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 18, 2012 00:00

Moskova'dan 64 ülkeye yayın yapan 'Rusya'nın Sesi' radyosu, geçen seneden beri Radyo Kuzey'in frekansından ve internetten 24 saat kesintisiz Türkçe yayın yapıyor. Rusya'nın Sesi İstanbul Yapım Stüdyosu Müdürü Rus Andrey İsaev, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan bir Türkolog. İsaev ve radyonun prodüksiyon koordinatörü Barbaras Devecioğlu radyonun kuruluş öyküsünü ve yayın politikasını anlattı.

Haberin Devamı

Rus Andrey Ä°saev, geçen yıl eylül ayından beri Radyo Kuzey'in frekansından yayın yapan Rusya'nın Sesi radyosunun Ä°stanbul Yapım Stüdyosu Müdürü. Moskova Ãœniversitesi Türkoloji bölümü mezunu. Ä°lk defa 1982'de tercüman olarak Türkiye'ye geldi.      Â

Ardından haber ajanslarında çalışarak gazeteciliğe başladı. Şu anda da eşiyle birlikte İstanbul'da yaşıyor. İki çocuğundan biri İzmir doğumlu. İsaev, 1923'ten beri varlığını sürdüren, Rusya'nın başkenti Moskova'dan 64 ülkeye kendi dillerinde yayın yapan Rusya'nın Sesi radyosundan geçen yıl aldığı teklifle deneyimli radyo yöneticisi Barbaros Devecioğlu ve ekibini bir araya getirdi. Ziyal Plaza’da düzenlenen tanıtım toplantısına Rusya Başbakanı Putin’in basın danışmanı Dmitriy Peskov da katıldı. Radyo Kuzey şu anda Türkiye'de karasal yayın yapma hakkına sahip ilk yabancı devlet radyosu.

Haberin Devamı

101.4 frekansından ve www.radyokuzey.org adresinden 24 saat kesintisiz olarak yayın yapan radyonun İstanbul'un yanı sıra Antalya, Ankara, İzmir ve Bursa'da da belli saatlerde yayını var. İsaev, "Biz aslında prodüksiyon şirketi gibi çalışıyoruz. Program hazırlayıp Moskova'ya gönderiyoruz. Onlar uydu aracılığıyla yeniden bize gönderiyorlar ve programlar Radyo Kuzey'de yayınlanıyor. Yani yayını yapan aslında Rusya'nın Sesi radyosu" diyor. Radyo Kuzey'e destek veren yaklaşık 50 kişilik bir ekip var. Andrey İsaev dışında ekibin hepsi Türk. İsaev, "Türkiye ve Rusya iki komşu ülke. Fakat birbirlerini çok az tanıyorlar. Amacımız Türklere Rusya'yı daha iyi tanıtmak. Aydınlar, işadamları ve öğrencilere hitap etmek istiyoruz. Tabii ki editörlerimiz, programcılarımız Türk. Türkçe yayın yapıyoruz. Sadece Rusya'yla ilgili haberleri vermiyoruz. Öyle yapsaydık bizi çok az kişi dinlerdi. Türkiye'nin gündemini aktarıyoruz. Politika, ekonomi, kültür, güncel yaşamla ilgili farklı programlarımız var" diye anlatıyor.

Rusyanın Sesi Türkiyeden geliyor

REKLAM KAYGISI TAÅžIMIYORUZ

Radyonun prodüksiyon koordinatörü Barbaras Devecioğlu, 'Rus radyosu' denildiğinde ilk etapta bir önyargının oluşabileceğini söylüyor: "Bunun sebebi geçmişe dayalı. Rusya eskiden çok sevilen bir komşu değildi. Özellikle 12 Eylül öncesi. Sovyetler Birliği'nin ardından başka bir ilişki kuruldu bu ülkeyle. Radyo Kuzey'de 'Kuzey Ekspres' diye bir programımız var. Pazar günleri saat 16.30-17.00 arasında yayınlanıyor. Rusya'yı tanıtan, oraya Türkiye'den gidecek turistler için malzeme veren bir program. Rusya'yı hiç bilmeyen biri nereye gitmeli, ne yapmalı bunları anlatıyor. 17.00-17.30 saatleri arasında hafta içi her gün 'Rusya Gündemi' yayınlanıyor. Rusya'daki siyasi gelişmeler, gündem aktarılıyor dinleyiciye. Cumartesi günleri 19.35-19.45 saatleri arasında Türkiye Rusya Ticaret Hattı programı var. Rusya'da iş yapmak isteyen Türk işadamlarına hitap ediyor, onlara ipuçları veriyor, sorunlarına çözüm önerileri sunuyor. Yine cumartesi gecesi 24.00-24.30 saatleri arasında 'Rus Klasikleri' programı var. Rus klasik müziği yayınlanıyor."

Haberin Devamı

Rusya'nın Sesi radyosunun reklam alma gibi bir kaygısının olmadığını dile getiren DevecioÄŸlu, "DiÄŸer haber radyolarının sahip olduÄŸu önemli bir handikap burada mevcut deÄŸil. Bizim kaygımız tamamen objektif haber vermek, iyi müzik çalmak, bunların yanı sıra bir de Rus kültürünü tanıtmak" diyor. Program yapan ekibin birçoÄŸunun gazeteci olduÄŸunu söyleyen DevecioÄŸlu, "Bir haber radyosunu dinletmek zor iÅŸtir. Buna raÄŸmen olumlu eleÅŸtiriler alıyoruz" diyor. Â

EKÄ°PTE DENEYÄ°MLÄ° Ä°SÄ°MLER YER ALIYOR

'Akşam Postası', Radyo Kuzey'in en iddialı programlarından. Deneyimli gazeteci Atilla Güner'in ekibiyle birlikte hazırlayarak sunduğu program, 18.00-19.30 arasında yayınlanıyor, Türkiye ve dünya gündemine değiniyor. Radyonun müzik direktörü Eray Aytimur, 'Bırak Dağınık Kalsın' adlı programı yapıyor. TRT'de uzun yıllar program yapmış olan, Türkiye'nin önemli caz programcılarından Hülya Tunçağ, 'Günümüzde Caz' programını hazırlıyor. Radyonun aynı zamanda haber müdür olan Mehmet Kara, haftanın üç günü Alaaddin Aktaş ile birlikte 'Makro Ekonomi' porgramını dinleyiciyle buluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!