Rusya'dan kuş gribiyle mücadelede Türkiye'ye yardım teklifi

Güncelleme Tarihi:

Rusyadan kuş gribiyle mücadelede Türkiyeye yardım teklifi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2006 19:14

Rusya Sağlık Dairesi Başkanı Gennadiy Onişenko, kuş gribiyle mücadelede Türkiye'ye resmi yardım teklifinde bulunduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Onişenko, düzenlediği basın toplantısında, 9 Ocak'ta Rusya Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla Türkiye'ye kuş gribiyle mücadelede yardımcı olmak için resmi yardım teklifinde bulunduklarını, ancak şimdiye kadar bu tekliflerine bir cevap gelmediğini belirtti.

Türkiye'de kuş gribinden ölümlerin meydana geldiği dönemde Rusya'da resmi tatil olduğunu, buna rağmen Rusya Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla önerilerini ilettiklerini kaydeden Onişenko, “Ancak, sanırım Kurban Bayramı tatili nedeniyle bu teklifimizin cevabı şu ana kadar gelmedi. Biz şu anda Türkiye'den bu cevabı bekliyoruz” dedi.
Türkiye'ye kuş gribi virüsüyle mücadale uzmanları göndermeyi ve bunların virüsün etkili olduğu Van ve Ağrı gibi illere gitmesini önerdiklerini kaydeden Onişenko, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Bunun yanı sıra virüsün meydana geldiği bölgelerde insanların kuş gribine yakalanıp yakalanmadığını teşhis etmek için 10 bin adet laboratuvar malzemesi göndermeye hazırız. Bu laboratuvar malzemesi sayesinde bölge insanlarının kuş gribi teşhisi için büyük kentlere gitmesine gerek kalmadan yaşadıkları yerlerde polikliniklere gitmeleri yeterli olacak.”

Onişenko, Dünya Sağlık Örgütü'nün de kuş gribiyle mücadelede Türiye'ye yardımcı olmalarını istediğini belirtti ve “Biz daha fazla ikili işbirliği yapmak istiyoruz” diye konuştu.

Rusya'da kuş gribiyle mücadele yöntemlerine de değinen Onişenko, ”(Aşırı milliyetçi Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir) Jirinosvki gibi siyasetçilerin teklif ettiği yabani kuşların vurulmasını desteklemiyorum. Eğer hatırlıyorsanız geçtiğimiz yüzyılda ismini bildiğiniz bir ülkede sadece bir kuş yok edilmesine çalışıldı ve bunun acı sonuçlarını hep beraber gördük” dedi.

Rus uzmanların kuşlar için aşı hazırlama çalışmalarının sona erdiğini belirten Onişenko, “Onümüzdeki ilkbahar sezonunda evcil kuşları aşılamaya başlayacağız. İlk başta 100 milyon aşı üretilerek Sibirya, Ural ve Rusya'nın Avrupa kısmına gönderilecek” dedi.

Onişenko, basın toplantısı sırasında Rusya vatandaşlarının Türkiye'ye sayahatleriyle ilgili olarak da, “Türkiye'yi ziyaret etmeme yönünde sert sınırlamalarımız yok, ancak bu ülkeye giden vatandaşlarımızın canlı kuşlarla temastan kaçınmalı, özellikle hayvanat bahçesi ve pazarlarda dikkatli olmalı” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'deki kuş gribi vakalarını salgın hastalık gibi değerlendirmekte zorlandığını söyleyen Onişenko, “bu hastalığın 15 kişiye bulaşması bunun salgın hastalık olarak değerlendirilmesi için doğru olur mu, olmaz mı bilemiyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!