Rusya'da din adamlarına "seçilme" izni

Güncelleme Tarihi:

Rusyada din adamlarına seçilme izni
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2012 00:00

Rusya’da toplumdaki laik değerleri savunan aktivistlerle Ortodoks Kilisesi arasında aylar süren gerginliğin sonunda, Kilise din adamlarına siyasete atılma izni verdi.

Haberin Devamı

Rus Ortodoks Kilisesi’nin üst düzey organı olan Kutsal Sinod, “çok olağanüstü durumlarda ve acil ihtiyaç olması halinde” din adamlarına seçimlere katılma izni veren kararı kabul etti.

Ancak bir din adamını Sinod’u siyasette temsil etmeye uygun olup olmadığına yine Sinod karar verecek. Seçime girme talebi Sinod’a verilecek, Patrik’in yazılı izni lisans yerine geçecek.

Sinod’un kararına göre din adamlarının siyasi parti olması mümkün değil ancak parti listelerinde yarışmaları söz konusu. Rusya hukukuna göre siyasi partilerin seçim listelerinde parti üyesi olmayan kişiler de yer alabiliyor. Bu kişiler seçilmiş sandalyelere atanabiliyor.

RUHANİYDİLER DÜNYEVİ OLDULAR
Rus Ortodoks Kilisesi geçmişte yıllar boyunca siyasetten uzak kaldı. Bolşevik döneminden Sovyetler Birliği’nin baskıcı ateizm dönemine, kilisenin faaliyetleri hep ruhani dünyayla sınırlı kaldı.

Haberin Devamı

Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra da bir süreliğine bu durum devam etti. Ancak Kilise zamanla toplumdaki etkisini artırdı ve siyasi açıklamalar yapmaya hatta açık bir dille politikacılara destek vermeye başladı.

BİR YILDAN FAZLADIR TARTIŞILIYOR
Kilise ilk olarak Şubat 2011’de din adamlarına seçimlerde yarışma izni veren bir kabul etti ancak detayları olmayan bu karar bugüne kadar henüz kullanılamadı.

Eski papaz Ivan Ohlobistin 2012 başkanlık seçimlerinde yarışmaya niyetli olduğunu açıklarken tartışma yaratmış ve dikkatleri üzerine çekmişti. Ancak Patrik’in onay vermeyi reddetmesiyle Ohlobistin seçimlere katılamadı. Bunun yerine kendisi bir siyasi hareket kuran eski papaz vatanseverlik söylemiyle fantezi oyunlarındaki terimleri bir araya getirmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!