Rusya, Suriye’nin Dostları’nda yok

Güncelleme Tarihi:

Rusya, Suriye’nin Dostları’nda yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 00:00

Rusya, Suriye konusunda uluslararası toplumda oluşan geniş konsensusa ayak uydurmamakta ısrar ediyor.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun eşbaşkanlığında, cuma günü Tunus’ta gerçekleştirilecek “Suriye’nin Dostları” zirvesine katılıp katılmamayı bir süredir düşünen Rusya, görüşmeleri boykot edeceğini duyurdu. Rus Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, konferansın, Suriye meselesinde “bir tarafın, diğer tarafa karşı savunulması için toplanacağı” öne sürülerek, “Bu buluşmaya katılma teklifini kabul etmemiz mümkün değil” ifadesi kullanıldı.
Dört bir yandan katılım
Başta, merkezi İstanbul’da bulunan Suriye Ulusal Konseyi olmak üzere, Esad rejimine muhalif hemen tüm grupların katılım göstereceği toplantıda, AB ülkelerinin tamamı temsil edilecek. Toplantıda ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Catherine Ashton da hazır bulunacak. Ayrıca Arap Birliği ve Arap ülkeleri de toplantıya katılım gösteriyor.
Rusya’nın katılmama yönündeki kesin kararının ardından, gözler şimdi, Suriye konusunda BM Güvenlik Konseyi’nde alınması istenen kararı bloke eden ikinci ülke olan Çin’e çevrildi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, “Çin resmi bir davet almıştır ve değerlendirme çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.
Humus’ta bir katliam daha mı
Suriye’deki muhalefetin kalesi Humus’ta, her gün düzenlenen operasyonların en sertlerinden birine dün şahit olunduğu belirtiliyor. Operasyonlarda en az 43 kişinin öldüğü ifade edildi.
Öte yandan Suriye’de insani amaçlı ateşkese destek veren ABD, siyasi çözümün hala en iyi seçenek olduğunu ancak Esad’ın pozisyonunu koruması durumunda muhaliflerin silahlandırılması gibi “ek tedbirlerin” düşünülebileceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!