Rusya START anlaşmasını onayladı

Güncelleme Tarihi:

Rusya START anlaşmasını onayladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2011 15:36

Rusya parlamentosu Duma’nın üst kanadı, Nükleer Silahların Azaltılması (START) anlaşması için nihai onayı verdi. Böylece, Obama yönetimi dış politikadaki önemli hedeflerinden birinde başarıya ulaşmış oldu.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor  

 

Parlamento Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Mikhail Margelov, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Silah yarışı geçmişte kaldı… Şimdi silahsızlanma yarışı yaşanıyor” demişti.

 

Soğuk Savaş döneminden sonra nükleer silahsızlanma anlaşmalarındaki en büyük değişim olan START, stratejik nükleer savaş başlıkları ve taşıma sistemlerine yeni kısıtlamalar getiriyor.

 

Anlaşma, ABD ve Rusya’nın nükleer cephaneliklerindeki 1,700-2,200 arasındaki savaş başlığı sayısını yedi yıl içinde 1,550’ye indirmelerini öngörüyor.

Haberin Devamı

 

Ayrıca, karşılıklı denetimlerin en kısa zamanda yeniden başlatılması bekleniyor.

 

ABD tarafından onaylanması beklenenden daha fazla zaman alan anlaşman, uzun tartışmaların ardından Kongre’de geçtiğimiz ay kabul edilmişti.

 

RUSYA’DA TARTIŞMA YARATMADI

ABD’ye kıyasla, Kremlin yanlısı partilerin baskın olduğu Duma’da, 56 ret oyuna karşılık 350 oyla anlaşma kabul edildi. Böylece anlaşmanın onaylanması için gereken 226 oy fazlasıyla elde edilmiş oldu. Oylamada, sadece Komünist ve Liberal Demokrat partiler ret oyu kullandı.

 

Anlaşma, ABD’nin füze savunma sistemleri üzerinde sınırlama getirmediği şeklinde yorumladığı stratejik taarruz ve savunma silahları arasında bağlantı kuruyor. Rusya’nın karşı geldiği, ABD’nin Avrupa’da kurmak istediği füze savunma sistemi hakkında, START anlaşmasına verdiği onayın ardından bir eleştiride bulunması bekleniyor.

 

ABD Dış ilişkiler Konseyi’nden Micah Zenko, “Rusya, anlaşmayı istedikleri dilde yorumlayabilir. Ancak bu yorum, ABD için yasal olarak bağlayıcı değil” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

 

*Bu yazı, "Russia Approves Arms Treaty" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!