Rusya'nın arka plandaki yıldızı

Güncelleme Tarihi:

Rusyanın arka plandaki yıldızı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 15:10

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan enerji anlaşmalarının kilit ismi, devlet bünyesindeki enerji şirketi Rosneff’in Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Igor Sechin’in de Rusya’nın yükselişinde arka planda kalan bir yıldız olarak dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Rusya istihbarat ajansı KGB’ye bağlı olan ve Kremlin’e yeni binyılın ilk gününde Putin treniyle birlikte gelen Sechin, otoriter imajıyla Rusya’nın yeniden var olma sürecinde önemli bir rol oynayan isimler arasında yer alıyor.  

  

Kremlin’in kusursuz görev adamlarından biri olarak gösterilen Sechin, Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve eski Başkan yeni Başbakan Vladimir Putin’in arkasında ülkenin en önemli üçüncü adamı olarak gösteriliyor.      

                    

PUTİN’İN GRİ KARDİNALİ

Financial Times gazetesinde yayımlanan bir analize göre, Başbakan yardımcısı Sechin, 1990’lı yıllarda St. Petersburg’da yerel politikayla siyaset hayatına atılan Vladimir Putin’in sağ kolu olarak görev yaptı. Putin, 2000 yılında Devlet Başkanı olduğunda, Sechin yönetimin ikinci adamı oldu ve ülkede Kremlin’in gri kardinali olarak anılmaya başladı.  

 

Haberin Devamı

Sechin, 2006’da devlet bünyesindeki Rosneft adlı enerji şirketinin Başkanı oldu. Putin, 2008’de Rusya Başbakanı seçildiğinde, Sechin de kabineye girdi ve enerji işlerinden sorumlu Başbakan yardımcı oldu.

  

Şu anda 49 yaşında olan Sechin’in 28 yaşına kadarki hayatına yönelik çok fazla şey bilinmese de Putin ile benzer işlerle meşgul olduğu düşünülüyor. Sechin, Portekizce bildiği ve 1980’li yıllarda Angola ve Mozambik’te ordu tercümanı olarak görev yaptığı biliniyor.  

 

Reuters haber ajansı ise, Sechin’in Putin’in yönlendirmesiyle Rusya’nın Çin, Küba ve Venezüella gibi ülkelerle yakın bağlar kurmasını sağladığın belirtti.

 

Diğer yandan Sechin, Kasım 2009’da Forbes dergisi tarafından, sıralama 43’üncü olan Medvedev’i geride bırakıp, dünyanın en güçlü 42’inci adamı olarak seçildi.

      

Haberin Devamı

ENERJİ ANLAŞMALARININ TEK İSMİ 

Türkiye ile Rusya arasında imzalanan enerji anlaşmalarının kilit ismi olan ve sık sık da Türkiye’yi ziyaret eden Sechin, artık perde arkasından çıkıp, ülkenin yükselişinde oynadığı önemli görevi göz önüne sermeye başlıyor.

 

Rusya, küresel ekonomik krizin etkilerini üzerinden atmaya çalışırken, sert tavırlarıyla bilinen Sechin de kendine şaşırtıcı şekilde yumuşak bir misyon ediniyor.

 

Diğer yandan Rusya’nın petrol ve doğal gazla tetiklenen ekonomisinin küresel mali kriz ve ekonomik durgunluğa karşı ne kadar savunmasız olduğunun ortaya çıkmasıyla birlikte, Kremlin de duruşunu yumuşatmaya başladı.

 

Sechin, “Mevcut kriz, Rus ekonomisinin bazı ham maddelere ne kadar bağımlı olduğunu ve ülkenin zayıf noktalarını tek tek ortaya çıkardı. Bu durum bizi oldukça endişelendiriyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!