"Rüşveti alan da veren de mel'undur"

Güncelleme Tarihi:

Rüşveti alan da veren de melundur
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2008 11:51

CHP lideri Deniz Baykal; İzmir Gaziemir, Aliağa metro istasyonları açılışında Başbakan Erdoğan'a yönelik sert açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

BAYKAL'A İZMİR'DE VATANDAŞLARIN İLGİSİ BÜYÜKTÜ. İŞTE FOTOĞRAFLARI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP'ye yöneltilen “uzlaşın” çağrılarıyla ilgili “Biz cumhuriyetin temellerine, anayasamıza, Atatürk'e ihanet ederek, hiç kimseyle yapay, sahte, yılışık ilişki içine girmeyiz” dedi.

Baykal, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bazı yatırımların açılışını gerçekleştirmek üzere geldiği İzmir'de, Adnan Menderes Havalimanı yakınlarındaki İsabey Çiftliğinde partililerle bir araya geldi, CHP'li ilçe belediye başkanlarıyla toplantı yaptı.

Daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Sarnıç ve Gaziemir alt geçitlerinin açılış törenine katılan Baykal, burada yaptığı konuşmada, CHP'ye yöneltilen “uzlaşın” çağrılarını değerlendirdi.

Haberin Devamı

AK Parti hükümetinin 5.5 yıllık dönemde ülkenin temellerini sarstığını, bunun sonuçlarının yeni yeni görülmeye başlandığını ileri süren Baykal, ortaya çıkan büyük sıkıntılara kendilerinin de üzüldüğünü ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendilerine “uzlaşalım” dediğini dile getiren Baykal, ancak bir memlekette uzlaşmanın temelinin anayasa olduğunu, herkesin bu çerçevede bir araya gelmek durumunda olduğunu belirtti.

Anayasaya göre, herkesin kardeş ve eşit olduğunu, kimsenin mezhebine, inancına, dinine göre ayrılamayacağını vurgulayan Baykal, bir ülkede insanların bir yerlere gelmesinin yolunun, inancı, mezhebi değil, aklı, fikri ve hizmet kabiliyeti olması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de son dönemde bunun tersi bir tablo bulunduğunu, inancın siyasete karıştırılmak istendiğini öne süren Baykal, şöyle konuştu:

“Şimdi uzlaşma deniyor. Yahu sen benimle uzlaşmayı bırak, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasası ile uzlaş. Sen, Deniz Baykal ile CHP ile uzlaşmayı bırak, önce bu devletin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile uzlaş. Atatürk ile anayasayla kavga edeceksin, sonra bize diyeceksin ki 'Hadi el sıkış Deniz Baykal, CHP. Bu işi kapatıverin'. Böyle bir şey olabilir mi? Biz cumhuriyetin temellerine, anayasamıza, Atatürk'e ihanet ederek, hiç kimseyle yapay, sahte, yılışık ilişki içine girmeyiz. Sen gitmişsin, Amerika ile uzlaşmışsın, ama bizim cumhuriyetimizle uzlaşmaya gerek duymuyorsun. Böyle bir şey olmaz.”

Haberin Devamı

Baykal, “Türkiye'nin siyaset ve ekonomide ciddi sıkıntılar yaşadığı bir dönemde, Başbakan Erdoğan'ın tek derdinin Deniz Baykal ve CHP olduğunu” savundu.

Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta yaptığı bir konuşmada, 30 yıl öncesinden bir olay anlatarak, “mazot alırken rüşvet verdiğini” anlattığını anımsatan Baykal, şunları kaydetti:

“30 yıl önce rüşvet verdiği için şimdi Deniz Baykal'ı suçlamaya çalışıyor. Eğer senin tıynetinde rüşvet vermek varsa, Deniz Baykal sana ne yapsın? Rüşvet vermek de almak da hem hukuken, hem ahlaken aynı konumdadır.

'Ben rüşvet verdim' dediğin tıynetinin gereğini yap. Başbakan, zaman zaman söyler, 'Bazılarının gözleri var görmezler...' falan diye. Şimdi ben de diyorum ki, gözün varsa gör, kulağın varsa duy, kalbin varsa anla, rüşveti veren de alan da melundur. Melun, lanetli demektir, yani lanetlenmiştir.”

Haberin Devamı

HUBUBAT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

Ülkenin ekonomik gidişatının iyi durumda olmadığını, bunun da sonuçlarının ortaya çıkmaya başladığını iddia eden Baykal, hububat fiyatlarındaki yükselişi değerlendirildi.

Hükümetin uyguladığı yanlış tarım politikaları sonucu, çiftçiye desteklemelerin zamanında verilmediğini, yeteri kadar katkı yapılmadığını ve ithalatın da zamanında yapılamadığını savunan Baykal, “Toprak Mahsulleri Ofisi elindeki stokları eşe dosta peşkeş çekti, dağıttı. Şimdi pirinç, bulgur, bakliyat fiyatları hepsi patladı. Bu tamamen yanlış bir ekonomi politikası götürmenin sonucu ortaya çıktı” diye konuştu.

Hükümetin kendisine sunulan halk desteğini, tek parti iktidarının avantajlarını kullanamadığını, vatandaşın istikrar ve uyum yönündeki beklentilerini karşılamak bir yana ülkenin her noktada yeni sorunlarla karşılaştığını ileri süren Baykal, “Türkiye'de istikrar değil, gerginlik, çatışma, kaygı varsa bunun sorumlusu, ülkenin kaderi eline emanet edilmiş insanlardır” dedi.

Haberin Devamı

“ABD İLE UZLAŞMAYI BİLİYORSUN, KENDİ DEVLETİNİN SİYASİ TEMELLERİYLE DE UZLAŞ”

Baykal, Hükümetin tutumunu eleştirerek, “ABD ile uzlaşmayı biliyorsun, kendi devletinin siyasi temelleriyle de uzlaş” dedi.

Deniz Baykal, toplumun büyük kesiminin destek verdiği iktidar partisinin, Türkiye'yi birleştirmek için değil, ayırmak için çalıştığını ileri sürerek, ülkenin, kendi gücünün, kendi siyasi temellerinden geldiğini bilerek, ona sahip çıkacak bir anlayışa ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Türkiye'nin herkesle dost olabileceğini, ilişki kurabileceğini ve herkesle uzlaşabileceğini ifade eden Baykal, şöyle konuştu:

“Uzlaşın da... ABD ile uzlaşmaya ihtiyaç hissettiğin kadar, Anayasa'nla, onun değerleriyle, Cumhuriyetle de uzlaşsana. ABD ile uzlaşmayı biliyorsun, kendi devletinin siyasi temelleriyle de uzlaş. Onunla bir olup, kendi devletinin temelleriyle uzlaşmaz da çatışırsan, bundan hayır, yarar çıkar mı? Bunlar yanlış işler.”

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Baykal, İzmir'i, Ankara'nın şikayetleriyle daha fazla sıkmak istemediğini dile getirerek, tüm bunlara rağmen gelecekten umutlu olduğunu, sorunların çözüleceğini belirtti. Sıkıntının kaynağını bildiklerini dile getiren Baykal, “Merak etmeyin, sıkıntının nereden kaynaklandığını biliyoruz. Kaynağında o sıkıntıyı, demokrasi içinde, hep birlikte ortadan kaldıracağız. Demokrasi, hukuk ve Anayasa çerçevesinde tüm sorunların çaresini bulacağız” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!