Rüştünü ispatla

Güncelleme Tarihi:

Rüştünü ispatla
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

MHP Lideri Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanlığı seçiminin siyasetçinin rüştünü ispatlaması için fırsat olduğunu belirterek, ANAP Lideri Mesut Yılmaz'ı isim vermeden uyardı. Yılmaz'a, ‘‘İşi yokuşa sürmeyin. Uzlaştığımız 5 artı 5'i hayata geçirin’’ mesajını veren Bahçeli'nin, dün MHP Grubu'ndaki konuşması şöyle:

5+5'TE UZLAŞMIŞTIK Cumhurbaşkanlığı görev süresi ve seçilme yöntemi ile kimin seçileceği konusu ayrı ayrı ele alınmalı. Son günlere gelinceye kadar, görev süresi ve 2 kez üst üste seçilebilme hakkını ifade eden ‘5+5 formülü’nde bütün partiler arasında görüşbirliği sağlandığını kamuoyu da biliyor. Ancak gelinen noktada, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden başa dönüldüğü görülüyor.

YILMAZ'A MESAJLAR Bu tartışmaların Türkiye gündemini boğmasına izin verilmemeli. Seçilme yöntemi ve görev süresi hususunda oluşan mutabakatı hayata geçirmek, işi yokuşa sürmemek, bu açıdan da önem taşıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kendi doğal ve demokratik mecrasında yeni krizlere yol açmadan çözmek şart. Referandumsuz Anayasa değişikliğini sağlayacak bir irade ortaya konulmalı. Türkiye'nin boş yere zaman ve enerji kaybetmemesi için böyle bir duyarlılık ve kararlılık sergilenmeli.

RÜŞTÜNÜ İSPAT Türk demokrasisinin ve siyasetçisinin rüştünü ispat etmesinin araçlarından birisi olacak bu sınavı başarmak zorundayız. Her partinin ve çevresinin, çeşitli siyasi hesaplar yapmadan, yeni kriz ve çatışmalara kapı aralamadan sonuca ulaşmanın önemini kavraması gerekiyor. Yüce meclisin bu meseleyi en iyi şekilde sonuçlandıracağına şüphe yok.

ÖLÜM-KALIM DEĞİL Unutulmamalıdır ki, cumhurbaşkanlığı seçimleri Türk siyaseti ve siyasetçisi için bir ölüm-kalım mücadelesi değil, demokrasimizi ve devlet yönetimimizi daha iyi noktaya taşımanın bir aracıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!