Rus ortak Çukurova'ya dava açtı

Güncelleme Tarihi:

Rus ortak Çukurovaya dava açtı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2007 11:35

Turkcell'in azınlık hissedarı Altimo, Çukurova Grubu'ndan 1.350 milyar dolar tutarında verdiği ödünç paranın “derhal” geri ödenmesini istedi. Altimo, Çukurova'nın bilerek 16 defa temerrüte düştükleri için mahkemelerde dava açtıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Altimo’dan yapılan yazılı açıklamada, Alfa Group’un 2005 yılında Çukurova ile imzaladığı sözleşme kapsamında 1.707 milyar dolar tutarında ödünç para vererek Turcell’in yüzde 13.22’si oranında katılım payı talep ettiği bildirildi. Çukurova Grubu’nun sözleşme koşullarını yerine getirmediği öne sürüldü. Altimo’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Alfa Group, Kasım 2005'te Çukurova ile birkaç sözleşmeyi kapsayan anlaşma yapmış, buna göre Alfa Group, 1.707 milyar ABD doları tutarında Çukurova'ya ödünç vererek, Türkiye'de önde gelen cep telefon şirketlerinden olan Turkcell'in yüzde 13,22 oranında katılım payını talep etmiştir. Çukurova, Kasım 2006'da Alfa'ya, toplam ödünç tutarı üzerinden 357 milyon ABD doları ile 217 milyon ABD doları tutarına eşit faizi ödemiştir.

Haberin Devamı

Ancak, Altimo'nun tespitine göre Çukurova, sürekli olarak imzalanmış olan sözleşmelerin şartlarını yerine getirmemektedir. En kısa zaman dönemi içerisinde, Çukurova Grubunun faaliyetlerinden doğan kayda alınmış birkaç ihlal etmeler tespit edilmiştir.

Altimo ödünç tutarların önemli derecede büyük olduğundan, kendi ilgilerini korumak amacıyla gerekli tedbirleri almak zorundadır. Altimo, 16 Nisan'da Çukurova Grubuna, verilen ödünç tutarını derhal ve tam olarak ödemesine ilişkin, talep bildiri yazısını göndermiştir. Çukurova Grubu tarafından imzalanan anlaşmalara istinaden, bu dava Britanya Virjin Adaları mahkemesine de ibraz edilmiştir."

ALTİMO:”ÇUKUROVA BİLEREK 16 DEFA TEMETTÜYE DÜŞTÜ”

Turkcell'in azınlık hissedarı Altimo'nun CEO'su Alexey Reznikovich, Çukurova Grubu’na verdikleri kredinin bakiyesini almak için ihbarname çektiklerini ve bu bakiyenin risk altında olduğunu düşündüklerini söyledi. Reznikovich, öncelikli isteklerinin kredi bakiyesini geri almak olduğunu belirterek, Çukurova'nın sözleşmede, 16 kez bilerek temerrüte düştüğünü ifade etti.

Reznikovich ve şirketin başkan yardımcısı Kırıl Bahaev, Oleg Malıs, Swissotel'de düzenlediği basın toplantısında, Çukurova Grubu’na verilen krediye ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Turkcell’in performansının portföylerindeki diğer şirketlere göre biraz karışık seyir izlediğini söyledi. Reznikovich, Turkcell’in 2006 Mayıs-Haziran borsa değerinde büyük iniş olduğunu, bu dibe vuruşun altında yatan birkaç ana faktör bulunduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

“VODOFONE TURKCELL’İN PİYASA DEĞERİNİ ETKİLEDİ”

Bunun arkasında makro ekonomik sorunların, TL’nin değer kaybetmesi gibi nedenlerin olabileceğine dikkat çeken Reznikovich, “Ancak, şirketin kendi içinde yaşadığı bazı sorunlarda bu durumu biraz körüklemiş oldu. Bizce asil sorun, Turkcell’in 2006 Mayısı’ndan 2007 Ocak ayına kadar tam anlamıyla bir CEO tarafından yönetilememiş olmasıdır. İddialı rakibimiz Vodofone’nin getirdiği tehdit de Turkcell’in piyasa değerinin etkilenmesine yol açtı. Hem Turkcell’in şirket olarak performansı hem de borsa piyasa değeri konusunda son derece iyimseriz” dedi.

Reznikovich, uzun vadeli yatırımcı olduklarını, yatırım yaptıkları şirketlere destek olduklarını, yardım ettiklerini, şirketin değerinin potansiyelini makul bir oranda temsil edinceye kadar da bunu sürdürdüklerini ifade etti.

Haberin Devamı

“TURKCELL’İN CEO’SUNA GÜVENİYORUZ”

Turkcell’in şu anki CEO’sunun iyi bir yetkinliğe sahip olduğunu ve güvendiklerini belirten Reznikovich, yılsonu itibariyle hissedarların çok daha memnun olacağını ve Turkcell’in borsadaki hisselerinin büyük oranda değer kazanacağını tahmin ettiklerini aktardı.

“KREDİ BAKİYESİNİ İSTİYORUZ”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Reznikovich, dün Çukurova Grubu’na Altimo’nun 1.35 milyar dolarlık kredinin ödenmesini talep ettiğini belirterek, kredi sürecini şöyle anlattı:

“Kasım 2005 tarihinde Alfa Grubu ile Çukurova Grubu arasında imzalanan anlaşmanın gereği olarak Altimo Turkcell’in 13.22’se gelen dolaylı hisseleri satın alırken, Alfa Grubu da Turkcell’e 1.7 milyar dolarlık kredi verdi. Kasım 2006 tarihinde Çukurova Grubu Alfa’ya kredinin anaparasına tekabül eden 357 milyon doları ve faizine tekabül eden 217 milyon doları ödedi. Bugün itibariyle verdiğimiz kredinin bakiyesi 1.35 milyar dolara tekabül ediyor.”

Haberin Devamı

“ÇUKUROVA 16 DEFA TEMÜTTÜYE DÜŞTÜ”

Reznikovich, Çukurova Grubu’nun kredinin ödenmesinde birçok kez düştüğünü, bu nedenle geri ödenmesinde endişeli olduklarını vurguladı. Çukurova Grubu’nun Alfa ile 2005’te imzaladığı anlaşmanın hükümlerini uygulamadığına dikkat çeken Reznikovich, “Biz bu bakiyeyi güvence altına almak için bir takım önlemler almaya karar verdik. Altimo Çukurova’ya bir ihbarname çekerek, kredinin bakiyesinin ödenmesini talep etti” diye konuştu. Çukurova Grubu’nun kredi sözleşmesinin ihlal edilmesi nedeniyle İngiltere’nin Virjin Adaları’ndaki mahkemelerine götürdüklerini kaydeden Reznikovich, “Genel anlamda Çukurova Grubu, bizimle yaptığı kredi ve diğer anlaşmalarda 16 defa temerrüte düşmüştür. Çukurova Grubu’nun bu temettüye bilerek düştüğü kanaatindeyiz” dedi.

Haberin Devamı

“SORMADAN TURKCEL SENDİKASYON ALDI, ÇUKUROVA MENFAAT SAĞLADI”

Çukurova’nın kendilerinden borç aldığını, bunu ödemeden birkaç yüz milyon dolarlık sendikasyon kredisine gitmesinin de yapılan anlaşmanın ihlaline gittiğine işaret eden Reznikovich, anlaşma gereği, başka borçlanmaya giderken bunun ana düzenleyicisi olarak Alfa’nın yer almasını öngördüğünü dile getirdi. Sendikasyon anlaşmasına ilişkin Reznikovich, “bu anlaşma tarafları arasında Turkcell ve Çukurova Grubu’nun pek çok iştiraki yer alıyor. Bu anlaşma 1.5 yıl önce imzaladığımız sözleşmenin açıkça ihlalidir. Bizim imzaladığımız kredi anlaşmasına göre, Turkcell ya da Çukurova Grubu çok taraflı kredi anlaşması imzalayacağı zaman mutlaka bizim onayımızı almak durumundadır. Bizim gözlemimize göre, Çukurova Grubu Turkcell’e yaptığı bu anlaşmalardan ciddi menfaatler elde etmiştir. Bu faaliyetlerin, uluslararası kurumsal yönetişim ilkelerine, kurumsal etiğe de aykırı olduğunu düşünüyoruz. Bu bahsettiğim hukuken, ahlaken de aykırıdır. Bizim arkamızdan, bizim haberimiz olmadan Çukurova ile Turkcell arasında bir takım anlaşmalar imzalanması aykırıdır” değerlendirmesi yaptı.

“ÖZKAYNAĞINDA EKSİ GÖREN ORTA 3 ÖĞRENÇİSİ BİLE BUNU GÖREBİLİR”

Reznikovich, Çukurova’nın kendilerine verdiği mali tabloları incelediklerini ve anlaşma yükümlülüklerini karşılayamayacak durumda olduğunun ortaya çıktığına dikkat çekti. Reznikovich, Çukurova’nın mali tablosu analizini yaparken mali analistlerden ve denetçilerden destek aldıklarını belirterek, “Özkaynağın da altında eksi rakamını gören orta 3 öğrencisi bile bunu görebilir” dedi.

“ŞU AN HİSSE ALMA PLANIMIZ YOK”

Bir gazetecinin “Turkcell’in yüzde 13.22 hisselerini mi talep ediyorsunuz?” sorusunu Reznikovich, ”Bizim ana hedefimiz paramızı geri almaktır. Çukurova Gurubu’na dün ihbarnameyi çektik. Şu an başka bir planımız yok, kredimizin bakiyesi ortada. Biz bu meblağın ödenmesini talep ediyoruz” yanıtı verdi.

“1.35 MİLYAR DOLAR RİSK ALTINDA”

Reznikovich, bu süreç içerisinde Çukurova Grubu’nun kendilerine geri dönmediğini belirterek, “Başka bir şirketle hisse değişimi düşünüyor musunuz?” sorusuna ise, “Hayır. Borcu geri almak istiyoruz, 1.35 milyar dolar ciddi bir miktar. Avukatlarımız ve denetçilerimiz bize yaptığı tavsiye ve aldığımız karar bu rakamın risk altında olduğunu ve bir an önce geri almamız” karşılığı verdi.

Altimo için önemli bir gelişmenin ise, Telia Sonera’nın Çukurova Grubu aleyhine tahkime başvurması olduğunu belirten Reznikovich, tahkim kurulu kararına göre Çukurova Grubu, Sonera ile yaptığı ortaklık sözleşmesi gereği Turkcell’in hisselerini Sonera’ya satması gerektiğini söyledi. Reznikovich, ”Biz, aynı koşullarla krediyi Çukurova Grubu’na verdik. Bu hisselerin bir kısmı zaten Alfa’ya satılmış durumda. Hisselerin geriye kalan kısmı da 1.7 milyar dolarlık kredi karşılığı teminat olarak alınmıştır. Çukurova Grubu’nun krediyi verirken, kendilerinin bize sunduğu teminatların ihlal edildiğini düşünüyoruz. Biz bunun Çukurova Grubu içinde ciddi sonuçlar doğuracağını düşünüyoruz. Yapılmış olan sözleşmelerin iptal edilebileceğini düşünmüyoruz. Tahkim kararı uyarınca, Çukurova Grubu’nun Telia Sonera’ya yüz milyonlarca dolarlık tazminat ödemesi söz konusu olabilir” diye konuştu. Reznikovich, bu ve benzeri durumların Çukurova ile yaptıkları sözleşmeyi açıkça ihlal ettiğini söyledi.

”KREDİ SÖZLEŞMESİNE UYGUN PHAREKET EDİYORUZ”

Bir gazetecinin “Çukurova Grubu’nun 16 kez temerrüte düşmesine rağmen Altimo neden şimdiye kadar beklendi. Alfa ile Telia Sonera’nın Megafon’da hisse takas işleminin söz konusu olması döneminde böyle bir kararın alınması dikkat çekici” sorusu ve yorumu üzerine Reznikovich, “Megafon ile ilgili bir anlaşmanın eşiğinde olduğumuzu söylendiği zaman gülüp geçerim, bu büyük bir abartma olur” karşılığı verdi. Reznikovich, Alfa ve Çukurova arasındaki kredi sözleşmeye uygun hareket ettiklerini söyledi.

Reznikovich, Çukurova’nın tek seferde bu kadar parayı ödeyememesi halinde, yeni bir protokole açık olup olmadıklarına ilişkin soruyu yanıtlarken de, “Biz, ne fazlasını ne azını istiyoruz. Sözleşme, her iki tarafın yükümlülüklerini açık bir dille ifade ediyor. Sözleşme ‘Taraflardan biri sözleşmeyi ihlal ederse, diğeri bunun gereğini yapar’ ifadesini içeriyor” dedi.

“Çukurova Grubu’nun bilerek temettüye düştüğünü ifade ettiniz” sorunu da yanıtlayan Reznikovich, konuşmasında, Çukurova Grubu’nun bunu “kasten yaptığını” değil, “Çukurova sözleşme hükümlerini yerine getirmeyeceğinin farkındaydı” dediğini söyledi.

Reznikovich, kredi bakiyesini ödemek için Çukurova’nın kaynağı nereden bulacağıyla değil, alacaklarını tahsil etmekle ilgilendiklerine sözlerine ekledi.

“Telia Sonera ile görüşmeniz var mı?” sorusunu ise Reznikovich, yaptıkları ticari görüşmelerle ilgili yorum yapmadıklarını ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!