Rus diplomat casausluktan yargılanacak

Güncelleme Tarihi:

Rus diplomat casausluktan yargılanacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2008 17:53

Avusturya'daki Rusya Ticaret Ataşesi Wladimir Woschschow, casusluk yaptığı gerekçesiyle yargılanacak.

Avusturya'da şüphe üzerine geçen yıl Haziran ayında Salzburg'da gözaltına alınan Rus Federasyonu Ticaret Ataşesi Wladimir Woschschow'un, Rus askeri istihbarat servisi adına casusluk yaptığı gerekçesiyle yargılanacağı bildirildi.

Avusturya'da yayımlanan haftalık Profil dergisinin yarınki sayısında yer alan habere göre, Viyana'da ticaret ataşesi olarak akredite olan Wladimir Woschschow, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eşi Ludmila Putina'nın üvey kardeşi olduğu için, Putin çiftinin değişik dönemlerde Avusturya'ya yaptığı özel ve resmi gezilerde de kendilerine eşlik ediyordu.

Federal savcılığın hazırladığı soruşturma dosyasına göre, Rus diplomat Woschschow, özellikle Alman-Fransız ortak yapımı Tiger modeli saldırı helikopterleriyle ilgili teknik bilgi topluyordu.

Woschschow'un Tiger modeli helikopterle ilgili bilgi almak üzere, helikopterin üreticisi Eurocopter'in fabrikasında görevli Alman teknisyen Werner G. ile ilişki kurduğu ve önemli bazı bilgi ve belgeleri para karşılığında satın aldığı öne sürüldü. Alman ve Avusturya istihbarat teşkilatlarının ortak çalışması sonucu Rus diplomatla işbirliği yapan Alman teknisyen Werner G, Münih'te 2005 yılında gözaltına alındı.

Sorgulanması sırasında Woschschow'a bilgi ve belge sattığını itiraf eden Werner G, cezasının haifletilmesi karşılığında Alman ve Avusturya istihbarat teşkilatlarıyla işbirliği yapmayı kabul etti. Avusturya askeri istihbarat teşkilatının (HNA) hazırladığı bir planla Werner G, Woschschow'u "yeni bilgi ve belge vermek üzere" Salzburg'da buluşmaya çağırdı.

Werner G. ile Salzburg'ta buluşan Woschschow, Avusturya askeri istihbarat teşkilatı tarafından "suç üstü" yapılarak 11 Haziran 2007 günü gözaltına alındı. Bu arada, Avusturya federal savcılığı, Rus diplomat Woschschwow'un Avusturya hava kuvvetleri komutanı General Erich Wolf ve Eurofighther adlı avcı uçaklarının lobi çalışmalarını yapan Erhard Steininger ile de ilişki kurduğunu saptadı. Rusya Federasyonu'nun diplomatik girişimlerine rağmen bugüne kadar serbest bırakılmayan Woschschow'un, "Rusya askeri istihbarat teşkilatı
(GRU) adına casusluk yapmak" suçlamasıyla yargılanacağı belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!