Rumlardan Türkiye'ye AB'de veto tehdidi

Güncelleme Tarihi:

Rumlardan Türkiyeye ABde veto tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2006 13:46

Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu, “Rum yönetiminin gerekli olması halinde Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecinde veto uygulayabileceğini” söyledi.

Haberin Devamı

Yakovu, Kıbrıs Rum kesiminde yayımlanan Simerini gazetesine yaptığı açıklamada, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'la görüşmesinde, Türkiye'nin müzakere sürecinde Güney Kıbrıs'ın sahip olduğu “silahın” (veto) varlığına değindiğini belirterek, bu silahın varlığının “onları endişelendirmekte olduğunu” iddia etti.

Straw'un KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı makamında ziyaret etmekteki ısrarı ve Türkiye tarafından yapılan öneriler karşısında, Straw'un takınmış olduğu tavrın Güney Kıbrıs ile İngiltere arasında sorunlara yol açtığını kaydeden Yakovu, Straw'a, dönem dönem İngiltere'den duydukları hoşnutsuzluğu dile getirdiğini belirtti. Yakovu, görüşmelerinde Straw'a, “Türkiye'nin önerdiklerine katılacağımızı zannetmeyin. Bu imkansız. Paralel bir müzakerenin başlaması gerektiğini düşünüyorsanız o zaman Kıbrıs sorununun müzakeresine ilişkin bir şeyler olmalı” diye konuştuğunu aktardı.

Haberin Devamı

Yakovu, “kendisinin en büyük korkularından birinin, Güney Kıbrıs'ın Türkiye'nin AB sürecini kontrol etme yönünde sahip olduğu bu güçten ötürü, ciddi olmayan bir müzakere sürecinin başlaması ve bunun sonucunda da Türklerin 'Kıbrıs sorununu çözmek için çaba sarf ettiğimiz bir anda, şu başlık için veto mu uygulayacaksınız?' demeleri olduğunu” söyledi.

VETO KONUSU

Yakovu, Türkiye'nin AB sürecinin Güney Kıbrıs tarafından veto edilmesi konusunda ise şöyle konuştu:
“Biliyorsunuz ki biz hiçbir zaman veto tehdidiyle başlamadık ve şu anda da bir tehditte de bulunmuyoruz. Türkiye ile AB sürecinde açılacak olan 36 başlık bulunmaktadır ve her başlığın açılması ve kapanması için 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin onayı gereklidir. Bunun yanı sıra 'Kıbrıs Cumhuriyeti' diğer her üye ülke gibi müzakerelerin hızını, içeriğini ve gidişatını kontrol edebilir. Eğer belirli bir sebep mevcutsa elbette veto uygulanacaktır. Örneğin, Türkiye uluslararası örgütlerde 'Kıbrıs'a veto uygulamama yükümlülüğünü üstlenmiştir, ancak hali hazırda 3 kez veto uygulamıştır. Müzakereler başladığı anda Türkiye'nin veto uygulaması durumunda, ilgili bir başlıkta veya herhangi bir başlıkta bizim de veto uygulamamızı mantıksız olarak görecek biri var mıdır? Bu tür bir eylem için kim bizi kınayacaktır?”

“ÖNCEDEN PİŞİRİLMİŞ BİR YEMEĞİN ISITILMASI”

Türkiye'nin yeni Kıbrıs önerisini, “önceden pişirilmiş bir yemeğin ısıtılması” olarak nitelendiren Yakovu, Türkiye tarafından yapılan öneride, Türk liman ve havaalanlarının Rum yönetiminin kullanımına açılması ile KKTC'nin düzeyinin yükseltilmesi gibi ”birbirinden farklı iki konuyu birbirine bağlama çabasının mevcut olduğunu” iddia etti.
Yakovu, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün bu çabasının “boşa çıkacağını”, ancak Türkiye'nin, “Biz çıkmazın aşılması için çaba gösterdik ve Kıbrıslı Rumlar kabul etmedi” diyeceğini savundu. Yakovu, “Güney Kıbrıs'ı en sert biçimde eleştirenlerin bile, liman ve havaalanlarının açılması sözünün Güney Kıbrıs'a değil AB'ye verilmiş olduğunu bildiklerini ve Türkiye'nin bu yükümlülüğünü yerine getirmekten kaçınmasının o kadar da kolay olacağını zannetmediğini” ifade etti.

Haberin Devamı

Türkiye'nin ABD ve İngiltere'nin desteğine sahip olduğunu, ancak 2004 yılında herhangi bir başarı sağlayamadıklarını söyleyen Yakovu, kendilerinin bu uygulamalara direnmeyi sürdüreceklerini belirtti.

“Sadece Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin çıkarına olacak önerilerle gerçekleşecek, parçalar halinde bir çözümü değil Kıbrıs sorununun çözümünü istediklerini” ifade eden Yakovu, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin de Kıbrıs sorunundaki müzakere sürecinde eşit söz hakkına sahip olmalarını istediklerini, bunda ısrarlı olacaklarını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!