Rumlara göre Putin'in KKTC sözleri yanlış tercüme

Güncelleme Tarihi:

Rumlara göre Putinin KKTC sözleri yanlış tercüme
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2006 15:01

Kıbrıs Rum yönetimi Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in “Kuzey Kıbrıs'ın uyguladığı politikaların takdire şayan olduğuna” ilişkin açıklamasıyla ilgili olarak, “tercüme hatası yapıldığını” savundu.

Haberin Devamı

Putin'in Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamaları ve özellikle Kuzey ve Güney Kıbrıs ifadelerini kullanması, Kıbrıs Rum tarafında gürültü kopardı. Putin'in açıklaması nedeniyle Rum yönetimi endişe etmez görünürken, Putin'in sözlerinin analiz edilmesi gerektiği görüşünde olan Rum muhalefet kanadı, Rusya'nın Kıbrıs sorunu politikasında değişiklik ihtimalinden söz ediyor.

Rum Meclis Başkanı Hristofyas, “Rusya Federasyonu'nun Kıbrıs politikasının değişmediğini ve Putin'in önceki gün yayımlanan açıklamalarının hatalı tercüme edildiğini” belirtti.

Konunun, Rusça'nın İngilizceye tercümesinden kaynaklandığını kaydeden Hristofyas, “İnternette Putin'in açıklamalarının Rusça metnini buldum. İtar Tass'ın Rusya Devlet Başkanı'nın açıklamalarının bazı noktalarını İngilizceye, tam da Putin'in söylediği gibi tercüme etmediğini değerlendiriyorum” dedi.

Haberin Devamı

Hristofyas, İtar Tass tarafından Rusçadan İngilizceye tercüme edilen, daha sonra da Rum haber ajansı (KİPE) tarafından Rumcaya çevrilen bir cümleyi örnek vererek, “bu noktada kullanılan 'episis' (ayrıca/keza/dahi/de/aynı zamanda) kelimesinin, önermenin ruhunu değiştirdiğini” ifade ederek, şöyle konuştu:

“Mesela, Putin'in 'Kıbrıs Türk liderliği de Kıbrıs sorununun çözülmesini istiyor' dediği aktarıldı. Ancak, Rusça şeklinde, 'Kıbrıs Türk liderliğinin de ayrıca Kıbrıs sorununun çözülmesini istediğini düşünüyorum' dedi. Bu 'episis' ifadesi İtar Tass'ın yaptığı İngilizce ve KİPE'nin yaptığı Rumca çeviride yer almıyor.”
Hristofyas, “Dolayısıyla, hiçbir sorun görmüyorum. Tabii yine biz kendimiz, iyi mazoşistler olarak sorun yaratmak istemiyorsak” diye konuştu.

ALİTHİA: HÜKÜMET RUS ŞAMARINI SAKLAMAYA ÇALIŞIYOR

Bu arada, Alithia gazetesi, Rum hükümetinin “Putin'in sözlerini yumuşatmaya çalıştığını” belirterek, Putin'in söz konusu açıklamasının, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un Moskova ziyaretinden bir hafta sonraya denk geldiğine dikkati çekti. Gazete, Rum yönetiminin tutumuyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“(Güney) Lefkoşa, BM Güvenlik Konseyi'nde Amerika ve İngilizlere karşı muhtaç olduğu Moskova ile cephe açmak istemeyerek, Rus şamarını saklamaya çalışıyor. Kıbrıs (Rum) hükümeti Rusya Devlet Başkanı'nın açıklamalarının içeriğinden rahatsız olmakla birlikte, tepki göstermekten kaçınmayı tercih etti. Moskova'yı BM içinde güçlü destekçi olarak görüyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!