'Rumlar Avrupalı anlayışa sahip değil'

Güncelleme Tarihi:

Rumlar Avrupalı anlayışa sahip değil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2006 10:34

Üst düzey bir Kıbrıslı Türk yetkili, Rumların, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la cumhurbaşkanlığında yapacağı görüşmeye yoğun tepki göstermesinin, Rum tarafının Avrupalı bir anlayışa sahip olmadığının göstergesi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Rumların, Straw'un Talat'la makamında yapacağı görüşmeye tepkisini değerlendiren üst düzey yetkili, “Bunu aslında,
Avrupa Birliği (AB) üyesi olmuş Rum tarafının gerçekte Avrupalı olmadığını iddia ettiğimizde bize kuşkuyla bakanların görmeleri gereken, değerlendirmeleri gereken bir durum olarak görüyorum” diye konuştu. “Kıbrıs Rum tarafı Avrupalı bir anlayışa sahip değil. Bu onun göstergesi ve bu Avrupa'da yavaş yavaş anlaşılıyor” diyen üst düzey Kıbrıslı Türk yetkili, şunları kaydetti:

“Kıbrıs Rum tarafının aslında Avrupalı olmadan AB üyesi olduğu ve gerçekte buna çok fazla layık olmadığı ortaya çıkıyor. O bakımdan bunu değerlendirmesi gereken AB'dir, AB üyesi ülkelerdir. AB üyesi ülkelerin bu durumu iyi değerlendirmeleri gerekiyor.” Straw'un ziyaretinin, çok yönlü yararları olacağına işaret eden yetkili, Rumların Straw'un ziyaretine karşı tutumunun, Rum tarafının gerçek eğilimini ve gerçek düşüncesinin ne olduğunu ortaya çıkardığını kaydetti.

Haberin Devamı

Kıbrıs Türk tarafının İngiliz Dışişleri Bakanı'na görüşlerini aktarma fırsatı da bulacağını belirten yetkili, şöyle devam etti:

“Bizimle temas kurmasının Kıbrıs Rum tarafınca büyük bir tepkiyle karşılanması, aslında Kıbrıs Türk tarafının dünyada daha fazla tecrit edilmesi konusunda Rum yönetiminin ciddi bir hareketlenme içinde olduğu ve baskı kullandığını ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla bir yandan görüşlerimizi anlatacağız İngiliz Dışişleri Bakanı'na, öte yandan da Rum tarafı kendi tutumuyla bütün dünyaya ve özellikle AB'ye tabii ki gerçek niyetini ortaya koyacak. Bunun gibi çok yönlü yararları olacak bu ziyaretin.”

Bu arada, Straw, bugün saat 17.30 dolaylarında Kıbrıs Rum kesimine gelecek. İngiliz Bakan, yarın önce Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu ile görüşecek ve daha sonra KKTC'ye geçerek, saat 11.30'da KKTC Cumhurbaşkanı Talat'la makamında bir araya gelecek. Talat ve Straw, görüşme sonunda ortak açıklama yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!