RTÜK tasarısı Anayasa'ya uygun

Güncelleme Tarihi:

RTÜK tasarısı Anayasaya uygun
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

ANAP'ın dün yapılan Meclis grubu toplantısında, ANAP milletvekillerine Meclis Genel Kurul gündeminin ilk sıralarında bulunan RTÜK Yasa Tasarısı konusunda bilgi verildi.

Yıldırım Aktürk, Halil Cin ve Hüsnü Doğan'ın RTÜK tasarısının ayrıntılarıyla ilgili sorularını, ANAP Genel Başkan Yardımcısı ve Anayasa Komisyonu üyesi Yüksel Yalova ve Anayasa Komisyonu Üyesi Ankara Milletvekili Nejat Arseven yanıtladı. Ayrıca Enerji Bakanı Cumhur Ersümer ile Devlet Bakanı Cavit Kavak da gruba açıklamalarda bulunarak, yasa tasarısını savundular.

MASKELİ YAYINCILIĞA SON

Devlet Bakanı Kavak, tasarının yasalaşmasıyla birlikte, yasakçı zihniyet ve maskeli yayıncılığın önleneceğini belirtti. Kavak, ayrıca televizyon mülkiyetinde tekelcilik iddialarına katılmadığını belirterek, ‘‘Tekelden ve monopolden söz edebilmek için, bir kişinin veya tek bir şirketin tek başına söz sahibi olması gerekir. Hiç bir ülkede 263 televizyon, bin 500 radyo yoktur. Bunun zapturapt altına alınması gerekir. Paravan şirketlere göz yumamayız’’ dedi.

Enerji Bakanı Ersümer de, televizyon sahiplerinin devlet ihalelerine girmeleri konusundaki sorulara değinerek, şöyle dedi:

‘‘Enerji dağıtım işi için talepte bulunan hiçbir yayın kuruluşu yoktur. Ne yüzde 10'u aşma sözkonusudur, ne de motomot A veya B televizyon şirketi diye bir başvuru vardır.’’

ANAYASA'YA UYGUN

Aydın Milletvekili Yalova ise alt komisyondaki çalışmalar sırasında, daha önceki uygulamaların aksine konuyla ilgili bütün uzmanların davet edilerek görüşlerinin alındığını belirterek, ‘‘Hazırlanan tasarı ne bir televizyon kuruluşunun yanındadır, ne de bir başkasının karşısındadır’’ dedi.

Ankara Milletvekili Arseven ise Anayasa Komisyonu'nda tasarının Anayasa'ya uygunluğunun sağlandığını ifade etti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!