RP'ye Karatepe darbesi

Güncelleme Tarihi:

RPye Karatepe darbesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kayseri'nin RP'li Belediye Başkanı Şükrü Karatepe hakkında, 10 Kasım törenlerine ‘içi kan ağlayarak' gittiği yolundaki sözleri nedeniyle Ankara DGM tarafından dava açıldı. ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik'ten 4.5 yıla kadar ağır hapsi istenen Karatepe'nin bu sözleri, RP'yi kapatma iddianamesinde delil olarak gösterilmişti.

Ankara DGM Başsavcılığı, RP'li Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe'nin geçen yıl 10 Kasım 1996 törenlerinde Türkiye'yi ayağa kaldıran ve Başsavcılığın RP'yi kapatma iddianamesinde ‘delil' gösterilen sözleri nedeniyle, 4.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Kayseri DGM'nin Karatepe hakkında RP'yi sevince boğan ‘takipsizlik' kararı, itiraz üzerine İstanbul DGM tarafından bozuldu. RP, Kayseri DGM'nin Karatepe'yi aklayan ‘takipsizlik' kararını Anayasa Mahkemesi'ndeki kapatma davasında ‘delil' olarak sunmaya hazırlanırken, Ankara DGM'nin dava açması şok etkisi yarattı. Böylece RP'nin savunmasını dayandırdığı en önemli kozlarından biri ortadan kalktı.

İddianamede, Karatepe'nin 10 Kasım törenlerine ‘içi kan ağlayarak' katıldığını belirtmesi ve ‘‘Süslü püslü görünüşüme bakıp da, laik olduğumu sakın sanmayın'', ‘‘Ey müslümanlar, sakın ha içinizden bu hırsı, bu kini, nefreti ve bu inancı eksik etmeyin. Bu bizim boynumuzun borcudur'' sözleri yer aldı. Ayrıca Karatepe'nin, 25 Ekim 1996 tarihli basın toplantısında laik sistemi eleştiren bir konuşma yaparak, TCK'nın 312/2 maddesindeki, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçunu işlediği belirtildi. Bu madde, 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi öngörüyor. Karatepe'nin cezasının TCK'nın 80'inci maddesine göre 6'da 1 artırılması gerekeceği için, hapis süresi 4.5 yıla kadar yükselebilecek.

Kayseri DGM Başsavcılığı'nın soruşturması sırasında, Polis Akademisi'nden bilirkişi raporu alınmıştı. Bilirkişi heyetinin hazırladığı 4 sayfalık raporda, Karatepe aklanırken, ‘siyasi eleştiri sınırında kaldığı ve hukuka aykırı davranışından sözedilmesinin mümkün görülmediği' belirtilmişti. Kayseri DGM de, bu rapora dayanarak, ‘takipsizlik' kararı vermişti. Kayseri DGM'nin Ankara'ya bağlanması üzerine, yasaya göre ‘Ankara'ya en yakın yargı yeri olan' İstanbul DGM, Karatepe dosyasına itirazı görüştü. Takipsizlik kararını bozması üzerine de, Ankara DGM Karatepe hakkında dava açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!