RP'nin şahidi Kaddafi

Güncelleme Tarihi:

RPnin şahidi Kaddafi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi'ne bugün savunmasını vermesi gereken RP, umudunu Libya Lideri Kaddafi'ye bağladı. RP yönetimince, Kaddafi'ye yapılan yazılı başvuruda, İslam Ordusu konusunda açıklama istendi ve RP ile Erbakan'ın organizasyonla ilgileri soruldu. Ancak Kaddafi'nin cevabının olumsuz gelmesi halinde, savunmaya konulmayacağı belirtiliyor.

RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan, Anayasa Mahkemesi'nin açtığı kapatma davasında, Libya Lideri Muammer Kaddafi'yi şahit göstermeyi planlıyor.

UBA'nın haberine göre, RP lideri, Kaddafi'nin ‘‘Erbakan, İslam ordusunun komutanı ve benim yardımcımdır'' açıklamaları ile İslam'a Çağrı Cemiyeti tarafından RP'ye 500 bin dolar yardım yapıldığına ilişkin iddiaları çürütmek için, Kaddafi'ye yazılı başvuru yaptı. Kaddafi ve İslam'a Çağrı Cemiyeti'nden alınacak yanıtların Yüksek Mahkeme'ye sunulacak savunmada yer alacağı bildirildi.

Kaddafi'ye gönderilen yazıda, ‘‘Böyle bir organizasyon var mıdır? Varsa Erbakan ve RP ile böyle bir organizasyonun ne ilgisi vardır?'' şeklinde sorular yöneltildi. İslam'a Çağrı Cemiyeti'ne gönderilen yazıda da, ‘‘Bu cemiyetin faaliyeti nedir? RP'ye herhangi bir yardımda bulunmuş mudur?'' sorularına yer verildi. Kaddafi'nin son aylarda yaptığı açıklamalarla kendisini zor durumda bıraktığı değerlendirmesini yapan Erbakan'ın, yazılı başvuruya RP'yi zor durumda bırakacak bir yanıt alması durumunda bunu savunmada kullanmayacağı ifade edildi.

Genel Başkan Erbakan'ın, davada sözlü savunma yapmayı planlayan Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Çelik'i, Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden'e ‘redd-i hakim' talebinde bulunması için devreye sokma kararı aldığı da bildirildi. Bu talebe gerekçe olarak, Çelik'in, Özden ile davalı durumda olmasının gösterileceği kaydedildi.

SÜRE BUGÜN DOLUYOR

RP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, savunma için tanınan 3 aylık süre bugün doluyor. RP'nin yaklaşık 100 sayfa tutan savunma dosyasını bugün Anayasa Mahkemesi'ne sunacağı bildirildi. RP, savunmasını, ‘Ön soruşturma yapılmadan, partiye veya partilere savunma imkanı tanınmadan, SPK'nın 103. Maddesi'ndeki usül işletilmeden, partiden tamamen gizli, yasama dokunulmazlıkları gözardı edilerek, Başbakan ve bakanlar için Anayasa'nın öngördüğü Meclis soruşturması yapılmadan ve Meclis kararı alınmadan iddianamenin ve davanın tetkike alınması ve dinlenmesi mümkün değildir'' görüşü çerçevesinde yapacak.

Erbakan ile RP'nin hukuk kurmayları Oğuzhan Asiltürk, Şevket Kazan, Süleyman Arif Emre, Mustafa Kamalak, Mehmet Ali Şahin ve Şeref Malkoç tarafından hazırlanan savunmada, RP ilk itiraz hakkını kullanacak. RP'de, davanın ‘kişilerin yargılanmamış ve kesin mahkumiyet kararları elde edilmemiş olduğu' gerekçesi ile esastan, ‘davanın Siyasi Partiler Kanunu'na göre açılması gerektiği halde buradan açılmadığı' gerekçesi ile de usul yönünden reddedilmesi gerektiği görüşü savunuluyor. RP Kahramanmaraş Milletvekili Mustafa Kamalak, ‘‘Bize göre bu dava hukuki dayanaktan yoksundur. Hukuk çıldırmamışsa bu davadan bir şey çıkmaz'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!