RP'nin kayıp trilyonlarına bilirkişi

Güncelleme Tarihi:

RPnin kayıp trilyonlarına bilirkişi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2002 14:30

Maliye Bakanlığı'nın, kaybolduğu öne sürülen 1997 yılı Hazine yardımı ile kayıtdışı tutulduğu iddia edilen paraların tahsili istemiyle, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın da aralarında bulunduğu, partinin 88 yöneticisi hakkında açtığı davaya devam edildi.

Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, davacı Maliye Bakanlığı adına Hazine avukatları ile bazı davalıların avukatları katıldı.

Yargıç Sami Özfırat, Erbakan'ın da aralarında bulunduğu bazı davalıların avukatları Yaşar Gürkan ile Mehmet Ener'in ortak yazılı savunma dilekçesi verdiklerini belirterek, bu dilekçenin bir örneğini davacılara tebliğ etti.

Hazine avukatları, dosyanın bilirkişiye verilmesini talep ederken, Gürkan ve Ener, eski beyanlarını tekrarladılar.

Avukat Yaşar Gürkan, dosyada, Hazine yardımının parti yöneticilerince harcandığı değil, sahte belgelerle il başkanlarına dağıtıldığı iddiası bulunduğunu ifade ederek, bilirkişi incelemesinin bu yönde yaptırılması gerektiğini kaydetti.

Bunun üzerine Yargıç Özfırat, kapatılan RP'ye, 1997 yılında verilen Hazine yardımının ortada olmadığını ifade ederek, ''Bu para ortada yok. Nereye gitti? Dağ-inek hikayesi var ya, öyle... Hazine, yardımı il başkanlarına dağıtılmış. Parti kapatıldıktan sonra mı, öncemi dağıtılmış ona bakacağız'' diye konuştu.

Hazine avukatı da Hazine yardımının ortada olmadığını öne sürerek, olayın, hakimin de ifade ettiği gibi ''dağ-inek'' tekerlemesindeki, ''Balta nerede, suya düştü. Su nerede, inek içti. İnek nerede, dağa kaçtı. Dağ nerede, yandı, bitti, kül oldu gitti'' anlatımını çağrıştırdığını kaydetti.

Yargıç Özfırat, harcamaların Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası hükümlerine uygun olarak yapılıp, yapılmadığı, partinin kapanmasından önce mi, sonra mı yapıldığı ve harcamalar konusunda davalıların sorumluluklarının bulunup, bulunmadığının tespit edilmesi amacıyla dosyanın bilirkişiye verilmesini kararlaştırdı. Özfırat, biri Anayasa Hukuku alanında öğretim görevlisi veya uzman, ikisi de Sayıştay Denetçisi olmak üzere 3 kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturulacağını bildirdi.

Dava dilekçesinde, kapatılan RP'nin 88 yöneticisinden, kaybolduğu öne sürülen 10 milyon mark tutarında 1997 yılı Hazine yardımı, kayıtdışı tutulduğu iddia edilen 943 bin 390 mark, sahte makbuzlarla il teşkilatlarına dağıtılmış gibi gösterildiği belirtilen 54 milyar 25 milyon lira ve genel merkez binasının 1996 yılı kirası kayıtlarının mükerrer tutulmasından kaynaklanan 621 milyon liranın, yasal faiziyle tahsili isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!