RP: Savcı kendine çeki düzen versin

Güncelleme Tarihi:

RP: Savcı kendine çeki düzen versin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP'nin kapatılması için dava açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, bu partinin boy hedefi haline geldi. RP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Şahin, iddianamesinde olduğu gibi, esas hakkında mütalaasında da RP ile ilgili ciddi saptamalara yer veren Savaş'a sert tepki göstererek, ‘‘Kendisine çeki düzen versin'' dedi. ‘‘Hukukçu olmanın bir ağırlığı vardır. Sayın Savaş bu ağırlığı ortaya koyamamış, bulunduğu makamı dolduramamıştır'' diyen Şahin, Savaş'ın davayla ilgili son mütalaasını RP'nin ön savunmasını görmeden hazırladığını savundu.

RP'nin Anayasa Mahkemesi'ne verdiği 215 sayfalık ön savunmasında da Savaş'a yönelik sert eleştirilere yer verildi ve Savaş'ın laikliğe aykırı davrandığı öne sürüldü. RP, hakkında ‘redd-i hâkim' başvurusunda bulunmaya hazırlandığı Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden'le ilgili görüşünü ise son anda değiştirdi. RP'nin savunmasında suçlamalara şu yanıtlar verildi:

Erbakan'ın Başbakanlık Konutu'nda tarikat liderlerine iftar yemeği vermesine tepki gösteriliyor. ABD Başkanı Bill Clinton da Beyaz Saray'da İslam alimlerine iftar yemeği verdi.

İslama Çağrı Cemiyeti, RP Genel Sekreterliği'nin başvurusu üzerine, ‘Biz bir hayır kurumuyuz, siyasetle ilgimiz yok, dünyada hiç bir siyasi partiye de yardım etmedik' diye yazılı açıklama yaptı.

Erbakan'ın 1994 yılında Sivas-Çermik'te, ‘Kuran nizamı kuracakları'nı söylediği iddiasını yayınlayan Sancak Dergisi aleyhinde hem ceza hem de tazminat davası açıldı. Sorumlular mahkum oldu.

Erbakan, başbakan olarak gittiği Pakistan'da, parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin lider ve yöneticileri ile milletvekilleriyle Türk Büyükelçiliği'nde ve Büyükelçi'nin yanında görüşmüştür. Bu kişiler, önceden tanıdıkları Erbakan'a nezaket ziyaretinde bulunmuşlardır.

Şevki Yılmaz ve Hasan Hüseyin Ceylan, kapatma gerekçesi olarak gösterilen konuşmaları yaptıkları sırada RP üyesi değillerdi.

RP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da Yargıtay Başsavcısı'nın RP hakkındaki değerlendirmelerinin ‘yanlış, zararlı ve kötü' olduğunu iddia etti. Kapusuz dün düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi'nin RP hakkında açılan kapatma davasını hem usul hem de esas yönünden reddedeceğini öne sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!