Robot Dexter yürümeyi öğreniyor

Güncelleme Tarihi:

Robot Dexter yürümeyi öğreniyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2007 14:09

İnsansı robot Dexter, üretildiği California'daki araştırma laboratuvarında kendi kendine yürümeyi öğreniyor.

ABD'de üç mühendisin kurduğu bağımsız bir araştırma grubu olan Anybots'un 6 yıllık çalışmasının ürünü olan Dexter, ticari öncüllerinin tersine yürümeyi hatalarından ders alarak öğreniyor.

İlk kez ayağa nasıl kalkacağını keşfettikten sadece birkaç gün sonra ilk adımlarını atmaya başlayan Dexter, verilen bilgileri analiz ederek hareketlerini buna göre ayarlıyor.

Araştırma laboratuvarının kurucusu Trevor Blackwell, Dexter'ın ilk başta yürümenin nasıl bir şey olduğu hakkında çok genel bir fikri bulunduğunu belirterek, "İlk denediğinde hemen düştü" dedi.

Blackwell, eklemlerin durumu, ayağa uygulanan güç ve vücudun eğildiği yön gibi 200 değişik bilgiyi saniyede 100 kez kaydettiklerini, Dexter'ın sonra bunları harekete halinde uygulamayı başardığını belirtiyor.

Dexter'ın, hareketlerinin önceden programlanmasından ötürü Honda'nın Asimo gibi piyasadaki yürüyen robotlardan ayrıldığını belirten Dr. Blackwell, amaçlarının, özel programlanmıştan ziyade insanın yaptığı gibi değişik çevre ve rollere uyum sağlayabilen robotlar tasarlamak olduğunu kaydediyor.

Blackwell, eklemleri havayla doldurulmuş robotun, çalışmaya hazır olmadan önce bir çocuk gibi "tatlı dille kendine olan güveninin" sağlanması gerektiğini söylüyor.

Anybots mühendisleri, Dexter'ın birkaç hafta içinde koşmayı öğrenmesini bekliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!