Rize'de 87 ton kaçak çay ele geçirildi

Güncelleme Tarihi:

Rizede 87 ton kaçak çay ele geçirildi
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2011 16:43

RİZE’ de yurda kaçak yollarla sokulduğu belirlenen 87 ton kaçak çay ele geçirildi. Türk Gıda Kodeksine uygun olmadığı belirlenen çaylarla ilgili 4 kişi gözaltına alındı. Rize Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, yakalanan kaçak çayların ülke genelinde bir defada yakalanan en büyük miktar olduğunu açıkladı.

Rize Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, yurda kaçak yollarla sokulan kaçak çayların Adana kentinden Rize’ye getirileceği ihbarı üzerine harekete geçti. Kent girişinde kuru çay yüklü bir kamyonu takibe alan ekipler, yükünü boşaltacağı depoya giriş yaptığı sırada baskın düzenledi. Baskında kamyonda 15 ton, depoda ise 72 ton olmak üzere toplam 87 ton çay ele geçirildi. Çaylardan alınan numunelerin ÇAYKUR laboratuvarlarında yapılan analizlerinde yabancı menşeili kaçak çaylar olduğu belirlendi. Kaçak çayların ayrıca Türk Gıda Kodeksine uygun olmadığı ve sağlık açısından risk oluşturduğu tespit edildi. Olayla ilgili olarak İ.Ö., H.E., A.B., ve A.A. gözaltına alındı. İfadeleri alınan ve haklarında yasal işlem başlatılan 4 kişi savcılık talimatı ile serbest bırakıldı.

BİR DEFADA YAKALANAN EN BÜYÜK MİKTAR

Rize Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, yakalanan kaçak çayların ülke genelinde bir defada yakalanan en büyük miktar olduğunu belirterek, "Çay kaçakçılığı, büyük miktarda vergi kaybının yanında toplum sağlığı açısından da olumsuz durumlara zemin hazırlıyor. Ayrıca terör örgütlerine ilave kaynak sağlayan illegal bir aktivite olarak karşımıza çıkıyor. Kaçakçıların gümrük kaçağı çayları, gümrük kapılarından beyan dışı, farklı beyan veya araçlarının zulalarında, sınıra komşu ülkelerden, ’sırtçılık’ olarak tabir edilen katır sırtlarında, yolcu beraberinde, serbest bölgelerden gümrük transit rejimini suiistimal yoluyla getirildiği ve çeşitli yasa dışı yollarla iç piyasaya sürüldüğü tespitleri yapılmıştır. Kaçak çayla mücadelemiz sıkı bir şekilde sürecektir" dedi.

SEYRET KAFA YAPAR

Bu arada Rize polisi, çay kaçakçılığı operasyonu ile ilgili baskın görüntülerini de basınla paylaştı. Görüntülerde arkasında, "Seyret kafa yapar" yazan ve şehir girişinde takibe alınan kamyonun depoya girişi sırasında polis tarafından durdurulması, arama yapan polisin kaçak çayları ele geçirmesi yer aldı.

Öte yandan Rize’de son 1 yılda yapılan operasyonlarda 257 ton kaçak çay ele geçirilirken gözaltına alınan 18 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!