Rize’de ‘Norovirüs’ paniği artıyor

Güncelleme Tarihi:

Rize’de ‘Norovirüs’ paniği artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2009 12:53

RİZE’de içme suyundaki Norovirüs’ten etkilenen bin 107 kişi hastanelere başvururken, 3 kişi tedavi altına alındı. Belediye ise, hastalığın görüldüğü 3 mahalleye su sağlayan depoyu kapattı.

Rize’nin İslampaşa, Gülbahar ve Portakallık mahallelerinde bulantı, kusma ve ishal şikayetleriyle son bir haftada bin 67 kişi hastaneye başvurdu. Bunun üzerine üç mahalleden alınan içme suyu örneklerinin Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nde yapılan incelemesinde ‘Norovirüs’ tespit edildi. Üç mahalleye aynı kaynaktan içme suyu verildiği belirtildi. Hastanelere başvurular devam ederken dün gece de hastaneye gelen 40 kişi ile virüsten etkilenenlerin sayısının bin 107’ye ulaştığı bildirildi. Rize Belediyesi ekipleri virüse rastlanılan mahallelere su verilen Hamzabey Su Deposu’nu kapattı. Bu mahallelere farklı bir kaynaktan su verilmeye başlandı.

VALİ: AMBALAJLI SU İÇİN

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Valisi Zekeriya Şarbak, Norovirüs nedeniyle ortaya çıkan gastroenteritenin, klinik olarak bulantı, kusma ve ishal gibi belirtileri olduğunu kaydederek şunları söyledi:
“Hastaların çoğu hafif şikayetlerle bu hastalığı ayakta geçiriyor. Yatarak tedavi edilenlerin oranı oldukça düşük. Çocuklarda, yaşlılarda ve ciddi hastalığı olanlarda ağır klinik tablolara neden olabilen bu virüs, 3- 4 günde kendiliğinden veya tedavi desteğiyle iyileşir. Korunmada kullanılan etkin bir aşı yoktur. Hastalıktan korunmak için mümkünse kapalı pet şişe suların tüketilmeli ve şebeke suları kaynatıldıktan sonra kullanılmalı. Hastalar hijyene çok dikkat etmeli, sebze ve meyveleri, çiğ gıdaları iyice yıkadıktan sonra tüketmeli.”

NOROVİRÜS NEDİR?

Aynı zamanda bir hastalığa adını veren bu virüs insanlarda, sindirim sistemine yerleşir. Virüs bulantı, kusma, ishal, ateş ve baş ağrısı şikayetlerine yol açan bir enfeksiyon hastalığına sebep olmaktadır ve bazı vakaların ölümle sonuçlandığı bilinmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!