Rize 15 günde temizlenebilecek

Güncelleme Tarihi:

Rize 15 günde temizlenebilecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2011 12:12

Rize'deki şiddetli yağışın ardından şehir merkezinde biriken çamuru temizleme çalışmaları sürdürülüyor. Şiddetli yağış nedeniyle kentin yüzde 30'unun zarar gördüğü anlaşıldı.

Haberin Devamı

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Müftü Mahallesi, Ekrem Orhon Mahallesi ve Çarşı Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. Buralarda vatandaşlarla görüşen Bakırcı, mağduriyetlerin giderilmesi için çalışmaları hızlandırdıklarını belirtti.

İnceleme sonrası gazetecilere açıklama yapan Bakırcı, Rize'deki yağışın 1937'den bu yana en yüksek oran olduğunu ifade ederek, “Hasar çok yüksek. Rakamsal boyutlarını konuşmak mümkün değil. 3 çöken ev, 10 ağır hasarlı ev var. Boşaltılan ev sayısı ise 400 civarında. Arka mahallelerde ulaşımın olmadığı ve su verilemeyen yerler var” dedi.

Çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini kaydeden Bakırcı, “Şehir merkezinde kendi ekiplerimiz ve diğer illerden gelen ekiplerle 120 iş makinesi, 20 adet su boşaltma pompası çalışıyor. Şehrin temizliğini 15 günde ancak bitirebiliriz. İller Bankası ile hasarların bir kısmını alabilir miyiz diye görüşüyoruz” diye konuştu.
Esnafın gözükmeyen hasarının çok fazla olduğunu ifade eden Bakırcı, şöyle devam etti:
“350 binanın bodrumu su dolmuş. Yaklaşık bin esnafımız yağmurdan etkilendi. Esnafın kaybı noktasında merkezi hükümetin tedbirleri olacak. Sigortasız olan esnafımız var. Esnafımızın çoğunun sermayesi kadar malı zarar görmüş. Bunlara da bir tedbir düşünmemiz gerekiyor. Şehir olarak en kısa sürede toparlamak için çalışacağız.”

Bakırcı, çok sayıda aracın otoparklarda su altında kaldığını, maddi kayıp oluştuğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan, birçok iş yeri sahibi, sigorta şirketlerinin hasar tespiti yapmaması nedeniyle temizlik çalışması yapamadıklarını belirtti.

Sigorta şirketlerinin duyarsız davrandığını öne süren esnaf, olayın üzerinden iki gün geçmesine rağmen şirketlerin eleman yetersizliğini öne sürüp eksperlerini inceleme yapmaya göndermediğini söyledi.

Haberin Devamı

BAKAN YAZICI: "EŞİNE RASTLANMAYAN BİR AFET"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Rize'de, selden zarar gören alanda incelemelerde bulundu.

Bakan Yazıcı, beraberindeki Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, İl Garnizon komutanı Albay Turhan Talu ve diğer yetkililerle geldiği, yağışın etkili olduğu Ekrem Orhon, Müftü, Tophane ve Çarşı mahallelerinde incelemelerde bulundu, vatandaşlara 'geçmiş olsun' dileklerini iletti.

Haberin Devamı

İncelemeleri sonrası gazetecilere açıklama yapan Yazıcı, Rize'nin 50-60 yıldır eşine rastlanmayan bir afete maruz kaldığını belirterek, “Dün gündüz başlayıp gece geç saatlere kadar devam eden yoğun yağış nedeniyle Rize Merkez ağırlıklı afet meydana gelmiş. Yaklaşık 350 binanın altını su basıyor. Bu binalarda iş yeri sayısı çok fazla. Rize'de aktif iş gücünün seyrettiği dörtte bir oranında alan hasar görmüş. Ekonomik faaliyet olarak yüzde 50-60 dolayında ticaretin yoğunluk olduğu alanda hasar meydana gelmiş” dedi.

Rize'de derelerin kanala dönüştürüldüğünü ifade eden Yazıcı, “Derelerin üzeri örtülmüş, cadde haline getirilmiş. Bunlar suyu taşıyamamış afetin zararı daha da büyük olmuş. Belediye başkanımızın (Halil Bakırcı) daha önce itiraz ettiği, haklılık durumu olduğu konu var. Sahilden geçen yol akan suların denize tahliyesini önlemiş. Dere yataklarının tıkalı olması nedeniyle taşan suların denize ulaşmasına Karadeniz Sahil Yolu'ndaki beton bariyerler engel olmuş. Suyun geri gelmesine neden olmuş. Böylece afetin boyutları daha büyük olmuş” diye konuştu.

Haberin Devamı

Afette bir kişinin öldüğünü kaydeden Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, şunları söyledi:

“Ölen vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Daha fazla kayıp olmaması tek tesellimiz. Afet kapsamında 11 vatandaşımız helikopter yardımı ile kurtarılmış, evini terk etmek zorunda kalan 60 vatandaşımız Öğretmenevi'nde misafir edilmekte. Ayrıca afetle bağlantılı 300 kişi de akrabalarının yanında misafir edilmekte.

Çalışmalarımız ise devam ediyor. Vatandaşlar kendi imkanları, belediye ve komşu illerden takviyelerle afetin oluşturduğu olumsuzlukları gidermeye çalışıyoruz. Yarından itibaren hasar tespit çalışmaları başlayacak. Afetin ağırlığı bakımın Afet ve Acil Durum Başkanlığından geniş ekip talebi var. Onlar yarın burada olacak. Çok hızlı bir şekilde hasarı tespit edeceğiz. Vatandaşlarımızın uğradığı zararlar hukuki ölçüler içerisinde tespit edildikten sonra karşılanacak.”

Haberin Devamı

Bakan Hayati Yazıcı, Rize'de yapılaşmadan kaynaklanan afetlere maruz kalmamak için yol haritası oluşturma çalışmaları başlatacaklarını belirterek, konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a aktaracağını ve Bakanlar Kurulu'nda tartışacaklarını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!