Rice: Karikatür krizi kontrolden çıkabilir

Güncelleme Tarihi:

Rice: Karikatür krizi kontrolden çıkabilir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2006 20:14

Haberin Devamı

ABC televizyonunun “Bu Hafta” adlı programına katılan Rice, ”özellikle İran'ın, vatandaşlarını büyükelçiliklere karşı protesto yapmaya teşvik etmek yerine sakin olmaya çağırması gerektiğini” belirtti.

“Bu protestolar teşvik edildiği takdirde kontrolden çıkabilir” diyen Rice, İran ve Suriye hükümetlerini, mim koymak istedikleri her zaman sokak gösterileri düzenlemekle suçladı.

Rice, öfkenin büyükelçilikleri yakarak değil, barışçı yollarla ifade edilebileceğini söyledi.

ABD ve Danimarka, Tahran yönetimini protestoları teşvik etmekle suçluyor. Tahran ise bu suçlamaları kabul etmiyor.

ANNAN: GERGİNLİĞİ AZALTIN

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, İslam dünyasını rahatsız eden karikatür krizinde gerginliğin azaltılması çağrısı yaptı.

Annan, Danimarka'nın DR1 kanalına verdiği demeçte, anlayış, diyalog ihtiyacı ve bu krizde gerginliğin azaltılmasının gerekliliğine işaret etti.

Haberin Devamı

ABD Başkanı George W. Bush ile bu konuda bir görüşme yapacağını belirten Annan, “Bush'a da mesajım aynı olacak. Anlayış göstermemiz, diyalog kurmamız, gerginliği azaltmamız ve megafon diplomasisinden vazgeçmemiz gerek” diye konuştu.

Danimarka'nın Jyllands-Posten gazetesinin yayınladığı, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürlerle ilgili olarak büyük şaşkınlığa uğradığını belirten Annan, bunları yayınlamayı, “hassasiyetten yoksunluk ve dünyada bir milyardan fazla inananı bulunan bir dine hakaret” olarak değerlendirdi.

BM Genel Sekreteri, şiddete başvuran marjinal kimseler olabileceğini, ancak bunun Müslümanlığın şiddet dini olduğu anlamına gelmediğini belirterek, karikatürlerin kışkırtıcı olduğunu ve ortalığı yatıştırmak için ellerinden geleni yapmaları gerektiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!