Ricciardone’den Başbakan'a veda ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Ricciardone’den Başbakana veda ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2014 15:20

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, görev süresinin sona ermesinin ardından yaptığı veda ziyaretleri kapsamında yarın Başbakan Tayyip Erdoğan’la biraraya gelecek. Erdoğan’ın görev süresi boyunca, açıklamaları nedeniyle bir çok defa hedef gösterdiği Ricciardone, Türkiye’den ayrılmadan önce nezaket ziyareti kapsamında Erdoğan’la da görüşecek.

Haberin Devamı

Büyükelçi Ricciardone’nin, Ankara’da 2011 yılında başladığı görev süresi sona erdi. Ricciardone’nin yerine ABD Başkanı Barack Obama’nın atayacağı isim olarak ABD’nin eski Tiflis Büyükelçisi John Bass’ın ismi geçerken, Ricciardone de veda ziyaretlerine başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le Tarabya Köşkü’nde bir araya gelen Ricciardone yarın da Erdoğan'la görüşecek. Ricciardone, Ankara’da görev yaptığı 3,5 yıl boyunca bir çok defa Türk hükümeti ile farklı görüşlerini ifade ettiği için Ankara’nın hedefinde yer alan isim olmuştu. İşte Ricciardone’nin görev süresince yaşadığı bazı krizler şöyle:

ACEMİ ELÇİ KRİZİ

Ricciardone, görevine başlamasından kısa bir süre sonra, Türkiye’deki gazetecilerin gözaltına alınmasını, “Hem basın özgürlüğü diyorsunuz hem de gazetecileri gözaltına alıyorsunuz. Bunu anlamakta zorlanıyoruz” sözleriyle eleştirmişti. Başbakan Erdoğan, Ricciardone’nin bu sözlerine, “Türkiye’yi tanımaz bilmez. Tuzağa gelir, açıklama yapar. Önce bir araştır sor. Buna acemi elçilik denir” sözleriyle yanıt vermişti.

RANDEVU VERMEDİ

Başbakan Erdoğan, bu tartışmanın ardından görevine yeni başlayan Ricciardone’ye bir süre boyunca nezaket ziyaretinde bulunması için randevu vermedi.

17 ARALIK SUÇLAMASI

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından hükümete yakın gazetelerde Ricciardone’ye yönelik bazı iddialar yer adlı. Bu kapsamda Ricciardone’nin Türkiye’de görev yapan AB diplomatlarına, “İran’a uyguladığımız ambargoyu Halk Bankası ile kaldırdılar. Bunu engellemek için harekete geçtik. Bugünden sonra imparatorluğun çöküşünü izleyeceksiniz” dediği iddia edildi. ABD Büyükelçiliği iddiaları derhal yalanlarken, Türk Dışişleri Bakanlığı da, “Büyükelçinin açıklamasına itimat ediyoruz. Açıklaması bizim için yeterli” değerlendirmesinde bulundu.

MECBUR DEĞİLİZ

Ancak Erdoğan bu olay karşısında, “Büyükelçiler bazı provokatif eylemlerin içerisine giriyorlar. Onlara sesleniyorum. İşinizi yapın. Görev alanınızın dışına çıkarsanız biz sizleri ülkemizde tutmaya mecbur değiliz” diye tepki gösterdi.

ÇELİK: HADDİNİ BİLMELİ

Ricciardone’nin Türkiye’deki yargı sistemine ilişkin sözlerine sadece Erdoğan’dan değil AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’ten de tepki gelmişti. Çelik, bir açıklamasında Ricciardone’ye yönelik, şu ifadeleri kullanmıştı:
“Türkiye’ye gelir gelmez iç meselelerimizle ilgili laflar etmişti. Başbakan da kendisine ‘Acemi Büyükelçi’ demişti. Öyle anlaşılıyor ki bu geçen süre içinde Sayın Ricciardone haddini bilmeyi öğrenememiş. Bunu hoş karşılamadığımızı, kınadığımızı, ayıpladığımızı ifade ediyorum. Sayın büyükelçi haddini bilmelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!