Restorasyon gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

Restorasyon gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türk musikisinin büyük dehalarını yetiştiren Yenikapı Mevlevihanesi, ilgisizlik nedeniyle tarihi dokusunu kaybetmek üzere. 1964 ve 1997'de iki yangın atlatan mevlevihane, restorasyon yapılmazsa yok olacak.

İki yıl önce yanan Silivrikapı'daki Yenikapı Mevlevihanesi kaderine terk edilmiş durumda. Vakıflar İstanbul Bölge Müdürlüğü, mevlevihanenin bu haline rağmen restorasyon çalışması yerine mevlevihane için birkaç bekçi görevlendirmekle yetindi. Bekçiler ise burayı yangından sonra beklemeye başladıklarını ve Vakıfların bu iki yıllık süre içinde hiçbir çalışma yapmadığını söylüyor.

Vakıflar İstanbul Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise, mevlevihaneyle ilgili planlarının olduğunu ancak şu anda bir çalışma yapılmadığını belirtti. Türkiye'nin önde gelen sanat tarihçilerinden Prof. Dr. Semavi Eyice ise, Vakıfların yangından önce ve sonra burayla ilgili restorasyon çalışması yapmak istediğini ancak bunların sözde kaldığını iddia ediyor. Eyice, kendisinin Koruma Kurulu'nda başkan olduğu dönemde buranın restore edilmesi yönünde öneride bulunduğunu ancak dikkate alınmadığını da ekliyor.

Yangından sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü soruşturma başlatmış, o zamanki bekçilerden İbrahim Akardere, Behlül Bozkurt ve Davut Kaplan hakkında dava açmıştı. Kaplan ve Bozkurt suçsuz bulunurken, İbrahim Akardere hakkındaki dava sürüyor. Dava, tanıkların dinlenmesi için 24 Eylül 1999 tarihine ertelenmiş bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!