Rektörlerden Suriye deklarasyonu

Güncelleme Tarihi:

Rektörlerden Suriye deklarasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Üniversitelerin, ‘toplumun aynası’ olduğu gerçeğinden hareket ederek, bu görevlerini laiklik, Susurluk, YÖK operasyonu ve türban konularında ‘ortak bildiri’ yayımlayarak yerine getiren Rektörler Komitesi, şimdi de ‘Suriye deklarasyonu’ hazırlıyor. Böylece rektörler, Hatay'ı, sürekli kendi topraklarında göstermeye çalışan Suriye'ye, ‘akademik gözdağı’ verecekler.

71 devlet ve vakıf üniversitesinin rektöründen oluşan Rektörler Komitesi, 15-16 Ekim tarihlerinde, Suriye sınırındaki Hatay'da toplanarak gövde gösterisi yapacak. Rektörler Komitesi'nin, yeni öğretim yılına ait ilk toplantısına YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz ile Yürütme Kurulu üyeleri de katılacak. Suriye ile savaşın eşiğine gelindiği döneme rastlayan toplantı sonunda, Rektörler Komitesi'nin, Suriye aleyhine bir bildiri yayımlaması bekleniyor. Siyasi bir içeriği olmayacağı vurgulanan bildirinin, ‘Suriye politikalarını kınama’ amacı taşıyacağı belirtildi.

Rektörler Komitesi'nin ardından, 16 Ekim'de Üniversitelerarası Kurul da, Hatay'da toplanacak. Türk yüksek öğretiminin en önemli akademik karar organları olan bu kurulların toplantısına, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ev sahipliği yapacak.

SURİYE'DEKİ TÜRK ÖĞRENCİLER

Yeri, 25 Mayıs'ta Kıbrıs'ta yapılan YÖK Genel Kurulu'nda tespit edilen, ancak Suriye ile yaşanan kriz nedeniyle önem kazanan Hatay toplantısının, özel gündem maddesini Suriye'deki Türk öğrenciler oluşturacak.

YÖK'ün, Suriye'deki Laskiye, Halep ve Şam üniversitelerini tanımadığı ve bu üniversitelere ait diplomalara denklik vermediğini dikkate alacak olan Rektörler Komitesi, bu karara rağmen Suriye'ye okumaya giden öğrencilerin durumlarını değerlendirecek. Komite, büyük bölümünü Türkiye'de üniversiteye gitme olanağı bulamayan Hataylı gençlerin oluşturduğu ve sayıları bilinmeyen bu öğrencilerin döndürülme yollarını tartışarak, bir karara bağlayacak. Bu öğrencilerin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki üniversitelere yönlendirilmesi de gündemde.

SURİYE'YE EĞİTİM AMBARGOSU

Komite'nin ardından Üniversitelerarası Kurul toplantısında da, Suriye'ye ‘eğitim ambargosu’ kararının çıkması bekleniyor. Buna göre, yurtdışı üniversitelerinin denkliği konusu üzerinde duracak Kurul, Suriye ile ilgili alınacak sert önlemleri görüşecek. YÖK'ün halen, başta Mısır olmak üzere Arap ülkelerinin yanısıra ABD ve Avrupa'daki çok sayıda üniversite için ‘kesin’ koyduğu ambargo kapsamına Suriye de girecek. Kurul, bundan sonra Suriye'ye öğrenci gönderilmemesinin yolları üzerinde duracak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!