Rektör: Konferans üniversitemizde yapılacaktır

Güncelleme Tarihi:

Rektör: Konferans üniversitemizde yapılacaktır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2005 18:36

İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Uğur, “Ermeni Konferansı'nın 24-25 Eylül 2005'te üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilmesinin sağlanmasına karar verilmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Uğur, Üniversitenin Kuştepe'deki yerleşkesinde yaptığı basın toplantısında, Bilgi Üniversitesi Yönetim Kurulu'nun, “İmparatorluğun Son Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları” başlığıyla 23-25 Eylül 2005 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan, ancak İstanbul 4. İdare Mahkemesi kararıyla engellenen konferansın düzenleyicilerinin başvurusunu değerlendirdiğini söyledi.

Uğur, “Ermeni Konferansı'nın 24-25 Eylül 2005'te üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirilmesinin sağlanmasına karar verildiğini” duyurdu.

Konferansın yapılmasına yönelik her türlü hazırlığın tamamlandığını kaydeden Uğur, şunları söyledi:

“İstanbul Bilgi Üniversitesi Yönetim Kurulu olarak, bu gelişmeleri akademik özgürlük bakımından son derece sakıncalı bulmaktayız. Üniversitelerce düzenlenen akademik toplantıların idari mahkeme kararıyla ertelenmesi, demokratik bir hukuk anlayışına tümüyle aykırıdır. Mesele, konferansta dile getirilecek görüşlerin şu ya da bu doğrultuda olmasını çoktan aşmış, doğrudan bilim yapmanın engellenmesinde odaklanmıştır. Mahkeme, kimin bilimsel tartışmaya katılacağı, kimin davet edileceği konusunda müdahale niyetini açıklamaktadır. Bu, ciddi, bilim kurumunu tehdit eden, örneği Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş bir girişimdir.”

Haberin Devamı

Aydın Uğur, bilim insanlarının uygarlıkla bir sözleşmeleri bulunduğunu dile getirerek, uygarlığın bilim insanlarından hakikati araştırmalarını, yeni bilgiler üretmelerini beklediğini ifade etti.

“Bunun karşılığında uygar toplumlar, bilim ortamlarında yerleşik değer ve inançların, yıllandığı için geçerlik kazanmış kanaatlerin sorgulanmasını doğal karşılar” diyen Uğur, bu nedenle bilimin ocağı üniversiteleri bir buzkırana benzettiğini anlattı.

Uğur, konferansın yarın üniversitenin Dolapdere'deki yerleşkesinde başlayarak 2 günde tamamlanacağını bildirerek, “İstanbul Bilgi Üniversitesi düşünce, araştırma ve ifade özgürlüğü adına söz konusu konferansa salonlarını açma kararı aldığını kamuoyuna duyurur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!