Reddin 5 yasası

Güncelleme Tarihi:

Reddin 5 yasası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2001 00:00


Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Esad Coşan'ın Süleymaniye'ye gömülmesine ilişkin kararnameyi ‘bir Anayasa maddesi ile dört ayrı yasaya aykırı olduğu’ gerekçesiyle geri gönderdi. İşte Sezer'in vetosunu dayandırdığı gerekçeler:

1Anayasa'nın 10.maddesi: ‘‘Herkes dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım göretilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.’’

2 Mezarlıklar Hakkındaki Nizamname'nin 5. maddesinde, ‘‘Belediyece tesbit olunan umumi mezarlıktan başka yerlere ölü gömülmesinin yasak olduğu’’ belirtiliyor.

3 Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 211'i maddesi ise şöyle: ‘‘Mezarlık ittihaz olunan yerlerden başka yerlere ölü defni memnudur. Fevkalade hallerde ve sıhhi mahzur mevcut olmadığı takdirde İcra Vekilleri Heyeti kararıyla muayyen ve malum mezarlıklar haricinde ölü defnine müsaade edilir.’’

42863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası, kültür ve tabiat varlıklarında her çeşit inşai ve fiziki müdahalede bulunmayı yasaklıyor. Sözkonusu maddede onarım, inşaat, tesisat, sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, kazı veya benzeri işler inşai ve fiziki müdahale sayılıyor.

51580 sayılı Belediye Yasası ise mezarlıklarla ilgili düzenlemelerin belediyelerin yetkisinde olduğunu hükme bağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!