Rasmussen-Davutoğlu açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Rasmussen-Davutoğlu açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2009 12:45

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile NATO Genel Sekreteri Andre Fogh Rasmussen Ankara'da ortak bir basın toplantısı düzenledi. Roj TV gerilimi ve Afganistan'a asker gönderimi konularının ele alındığı açıklamalardan satırbaşları:

Haberin Devamı

Rasmussen:

Dünkü iftar benim için önemli bir tecrübe oldu.

Afganistan konusunu görüştük. Afganistan son derece önemli. Afgan ordusunu eğitmeye çalışıyoruz. Bütün ittifak üyelerinden ve Türkiye’den de bu eğitim misyonuna katkılarını her fırsatta rica ediyoruz.

AB ile NATO arasındaki ilişkilerin önemine değindik.

Afganistan’da sahada bazı absürd neticelerle karşılaşıyoruz. İki örgüt arasındaki ilişkinin sağlanamamasından.

Bugün karşı karşıya bulunduğumuz problem şu. AB, Türkiye ile bir güvenlik anlaşmasına mutabık kalamıyor. Hepimiz bunun geçmişini biliyoruz.

Ama bir genel sekreter olarak sahada oradaki kişilerin güvenliğinden sorumluyum.

Son bir husus ise ben NATO’nun Akdeniz diyaloğu çerçevesinde ülkelerle diyaloğuna çok önem veriyorum. Bu ülkelerin büyükelçilerini ofisime davet ettim.

Haberin Devamı

SORU: Türkiye’den ek asker talebi var mı?

Davutoğlu: Rasmussen’in seçim sürecini bir gerginlik olarak görmemek lazım. Biz Rasmussen’e her zaman çok yakın bir dost olarak baktık. Gerginlik olmadığı için aşılması diye bir şey sözkonusu da değildi. Rasmussen mutabık kaldığımız hususlarda gerekli her türlü çabayı göstereceğini söyledi. Söz konusu taahhütlerin yerine getirilmesini bekleriz AB ile NATO arasındaki. Türkiye şu ana kadar bütün taahhütlerini yerine getirmiştir. Kendisi NATO Genel Sekreteri olarak her zaman Türkiye’nin desteğini alacaktır. Türkiye 2001’den beri Afganistan’a zaten sürekli katkıda bulunuyor. Şu anda 795 askeri personel orada görev yapıyor. Afganistan’ın istikrarı için bir ek talep şu anda sözkonusu değil. Askeri eğitim konusundaki katkı ise Afgansitan gibi dost ülkelere her zaman verdiğimiz eğitim katkısı vardır. Güçlü bir Afgan ordusunun kurulması için Afganistan için önem taşıyor. Biz bu katkıları her zaman vermeye devam edeceğiz

 Rasmussen:

Genel sekreter olarak atandığım ilk günden beri çok güçlü bir destek aldım. İlerde de güçlü ilişkilerimizin devam edeceğini düşünüyorum. Mevcut ilişkilerin Akdeniz diyaloğu, Doğu bölgelerde bulunan ülkelerle diyaloğu geliştirmek için elimden geleni yapacağım.

Haberin Devamı

SORU: Yeni bir mutabakat mı arıyorsunuz? Stratejik konsept içinde terör nasıl ele alınacak?

Rasmussen: Bence şu anda yeni çerçeveyi şu anda burada tartışmak bence erken olur. Ben sadece genel sekreter olarak güvenlik anlaşmalarının mevcut olmamasının sahanın güvenliği için ne kadar önemli olduğuna dikkat çektim. Gerekli yolları bularak pragmatik bir zeminde çözümleri bulabiliriz. Ben 8 yıl Başbakan olarak görev yaptım. O dönemde bu konunun tarihi geçmişine vakıf olduğumu söyleyebilirim. Bunun yerine geleceğe yönelmek istiyorum. Bence öyle süreçlere başlamalıyız ki bu süreçler neticede pragmatik çözümlere neden olsun. Yeni stratejik konsept terör konusunda başarı sağlayacak.

Haberin Devamı

Davutoğlu: Terör konusunda Türkiye’nin şu ana kadarki haklı talebi sürmektedir. Biz Rasmussen’den terör konusunda görüşmeler yaptık. Ben kendisine Türkiye’nin şu ana kadarki çalışmaları hakkında bilgi verdim.










Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!