“RASAT” uydu projesi hayata geçiriliyor

Güncelleme Tarihi:

“RASAT” uydu projesi hayata geçiriliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2005 10:18

TÜBİTAK, teknoloji transferiyle üreterek uzaya gönderdiği BİLSAT uydusunun ardından, bu kez büyük oranda Türkiye'de yapılacak “RASAT” uydusunun yapımında bir aşama daha kaydetti.

Yeni uydunun yapımında kullanılacak görüntüleme sistemlerini ihale eden TÜBİTAK, 1 milyon 326 bin avroluk teklifi yapan Güney Koreli Satrec Inivatiative firmasıyla sözleşme imzaladı.

TÜBİTAK Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN), Türkiye'nin ilk mini alçak irtifa uydusu BİLSAT'ın ardından, yeni bir uydunun yapımı için çalışıyor.

Projede yurtdışından satın alınacak görüntüleme sistemleri için Eylül ayında ihaleye çıkan TÜBİTAK BİLTEN, ihaleye kazanan küçük uydular konusunda dünyanın önde gelen firmalarından Güney Koreli Satrec Inivatiative ile sözleşme imzaladı. Sözleşmeye Satrec Inivatiative Genel Müdürü Sung Dong Park ile BİLTEN Müdür Vekili Uğur Leloğlu imza koydu. İmza törenine TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Anlağan da katıldı.

Satrec Inivatiative, BİLTEN'e 1 uydu kamerası, uydu kamerası yapılaşma modemi ile uydu modemi geliştirerek teslim edecek. Bu sistemler RASAT uydusunun adeta gözü kulağı olacak. Görüntüleme sisteminin mühendislik modelinin üretilmesi 1 yıl, uçuş modelinin üretilmesi 2 yıl içinde gerçekleştirilecek.

Satın alınacak görüntüleme sistemi pankromatik, mavi, kırmızı, yeşil bantlarda görüntü alma yeteneğine sahip olacak ve bu bantlar için yer örnekleme mesafesi pankromatik için 7,5 metre, mavi, kırmızı, yeşil bantlar için 15 metre şeklinde tasarlanacak.

BİLSAT uydusunun yapımında görev alan Türk mühendislerince yapılacak yeni uydunun büyük oranda yerli üretim olması hedefleniyor. ODTÜ Yerleşkesi'ndeki BİLTEN laboratuvarlarında tasarım çalışmaları devam eden uyduya yerleştirilecek kameralarla BİLSAT uydusuna oranla daha nitelikli veri alınması planlanıyor. Uyduda kullanılacak yerli modüllerin üretim çalışmaları da sürüyor.

Uydunun x-band verici sistemi, hızlı lityum iyon pil modülü, GEZGİN-2 Veri İşleme Kartı, Görüntüleyeci ve Uçuş Bilgisayarı gibi modülleri BİLTEN'de üretilecek.

YENİ UYDUNUN ÖZELLİKLERİ

Türkiye'nin ilk mini uydusu BİLSAT 12 metre ve 26 metre çözünürlükte dört bantlı kameralar taşıyordu. RASAT ise 8 metre ve daha etkin çözünürlükte görüntü toplayabilme yeteneğine sahip olacak.

Yeni uyduda çözünürlüğün yüksek olmasıyla BİLSAT'ta görülemeyen pek çok ayrıntının artık görülebilmesi, bu sayede uydudan elde edilecek görüntülerin kullanım alanının genişletilmesi planlanıyor.

Ayrıntılı görüntüler sayesinde afetlere müdahalede daha küçük ayrıntıların gözlenebileceği, kapanan yolların net şekilde görülebileceği, tarımda tarla bazında çalışmalar yapılabileceği, hızlı radyolink sisteminin yüklenmesiyle BİLSAT'tan 50 kat fazla veri elde edilebileceği hesaplanıyor.

RASAT'ın 100-130 kilogram ağırlığında olması öngörülürken, proje bitmeden Türkiye'nin 2,5 metre çözünürlükte görüntü elde edebilecek uydu teknolojisine de sahip olması hedefleniyor. RASAT uydusunun yapımında 5 ila 8 milyon dolar arasında maliyet bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!