Rapor parası ne zaman yatar ve nasıl alınır? SGK rapor parası sorgulama

Güncelleme Tarihi:

Rapor parası ne zaman yatar ve nasıl alınır SGK rapor parası sorgulama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2022 12:38

Rapor parası ne zaman ve nasıl alındığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Rapor parası, hamilelik, hastalık, iş kazası gibi durumlarda çalışan hakkının SGK tarafından ödenen tutarı ifade etmektedir. Rapor parasının ne zaman yatacağı E-Devlet üzerinden görüntülenebiliyor. Peki rapor parası ne zaman yatar? Rapor parası nasıl alınır? SGK rapor parası sorgulama hakkında bilgiler...

Haberin Devamı

Geçici iş göremezlik, sigortalı bir çalışanın, hastalık, iş kazası, doğum gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kuruluşları veya hekim raporlarında yazan istirahat süresince geçici bir süre iş yapamamasıdır. Rapor ücreti ise bu belgeye sahip olan kişilerin işe gitmediği süre için Sosyal Güvenlik Kurumunun kişiye ödediği ücrettir. Rapor parası SGK tarafından çalışanın hesabına yatırılmaktadır. Peki, rapor parası ne zaman yatar? İşte konu hakkında detaylı bilgiler...

Rapor parası ne zaman yatar?

Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilmektedir.

Haberin Devamı

Rapor parası nasıl alınır?

İlk olarak çalışan raporu, işverene teslim etmelidir. İlgili kurum da raporu 5 gün içinde e-rapor sistemine girer.

Rapor SGK yetkilileri tarafından incelenir ve onay verilir. Onay alındıktan sonra ise ödeme talimatı gönderilir. Daha sonra para hesaba geçmeden önce çalışana gerekli bilgiler SMS olarak iletilir. Tüm bu aşamaların sonunda çalışan, PTT şubeleri veya e-Devlet üzerinden varsa tanımlı banka hesabının bulunduğu şube aracılığıyla rapor parasını alır.

SGK rapor parası sorgulama

Rapor parası E-devlet üzerinden de kolayca sorgulanabiliyor. Bunun için; E-Devlet'e giriş yapıp, arama çubuğuna "Sosyal Güvenlik Kurumu" yazılır. Ardından "4A/4B İş Göremezlik Ödemesi" seçeneğine tıklanır. Böylece iş göremezlik ödemesi ile ilgili merak edilen detaylara ulaşılabilir.

 

BAKMADAN GEÇME!