Rapor çelişkisi

Güncelleme Tarihi:

Rapor çelişkisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2010 00:00

Oyak Güvenlik:TÜBİTAK’ın resmi raporu değil
TÜBİTAK: Gerekli belgeler mahkemeye sunulmuştur

DANIŞTAY saldırısından bir gün önce kamera kayıtlarının silindiğine ilişkin tartışmalar dün yapılan açıklamalarla daha da karmaşık hale geldi. Kamera kayıtlarını silmekle suçlanan Oyak Güvenlik Sistemleri A.Ş’den yapılan gecikmeli açıklamada, iddiaların tamamen iftira niteliğinde olduğu savunularak, “Saldırıdan sonra kamera kayıtlarını 3.5 yıl süre ile sakladık. Kesinlikle silinme söz konusu değil” denildi. Kayıtların silindiğine ilişkin rapor hazırlayan TÜBİTAK’tan ise tek cümlelik sözlü bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada, “Gerekli bilgi ve belgelerin mahkemenin elinde” bilgisi verilmekle yetinilirken, başka bir açıklama yapılmayacağı da vurgulandı. Danıştay saldırısı ile ilgili dava dosyasının birinci Ergenekon Davası ile birleştirilmesinden sonra, savcılar bazı eksiklikler olduğunu öne sürerek, mahkemeden kamera kayıtları ile ilgili bilirkişi araştırması talep etti. Mahkemenin talebi uygun bulması üzerine kayıtların bulunduğu hard diski, TÜBİTAK’ta görevli bilirkişi Hayrettin Bahşi inceledi.

Bahşi’nin hazırladığı ve basına sızan ve üzerinde TÜBİTAK anteti bulunmayan raporda, “Silinmiş dosyaların sadece isimlerine erişilmiştir. Silinmiş dosyaların çok büyük bir bölümünün 16 Mayıs 2006 tarihinde saat 19.47-19.50 arasında silindiği ve bu silinmenin geri döndürülemez şekilde yapıldığı tespit edilmiştir” görüşüne yer verdiği ileri sürüldü.

Oyak’tan sert açıklama

Tartışmaların odağındaki Oyak Güvenlik Sistemleri A.Ş’den gecikmeli açıklama dün geldi. Açıklamada, TÜBİTAK’ın bu konuda resmi bir raporunun olmadığı savunularak, “Gösterilen çeşitli çabalara rağmen, maalesef, resmi imzalı bilirkişi raporuna ulaşılamamış ve ekleri de halen temin edilememiştir” denildi. Danıştay binasına kapalı devre kamera sisteminin şirket tarafından 23 Aralık 2005 tarihinde takıldığına dikkat çekilen yazılı açıklamada, sistemin işletilmesinin Danıştay’a ait olduğu vurgulandı.

Sistem 6 kez arıza yaptı

Açıklamada, saldırının yapıldığı 17 Mayıs 2006 tarihinden bir gün önce yaşanan arıza da şöyle anlatıldı:
“16 Mayıs 2006 günü (daha önce 6 kez yaptıkları gibi), çıkan arıza sebebiyle Danıştay yetkilisi tarafından yapılan davet üzerine, şirketimiz yetkilileri yedinci defa Danıştay’a gitmişler, kayıt cihazının arızalı olduğunu ve yerinde onarılamayacağını tespit etmişler, saat 16.00’da bir tutanak düzenleyerek cihazı teslim alıp şirkete getirmişler. 17 Mayıs 2006 günü saat 15.05’de arızalı kayıt cihazının yerine geçici olarak bir kayıt cihazı takarak çalışır vaziyette teslim etmişlerdir. 17 Mayıs 2006’da yaşanan olay üzerine, adli makamların talep etme olasılığına karşı kayıtlar 3.5 yıl süre ile saklanmış, 25 Eylül 2009 tarihine kadar bu kayıtlar adli makamlar tarafından hiç istenmemiştir.”

Açıklamada ayrıca “Akla şaşkınlık veren komplo teorilerini ve ‘bazı şeyleri gizlemek amacıyla kayıt silme’ iddiasını şiddetle reddediyoruz” denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!