Raphael'i fırıncının kızı mahvetmiş

Güncelleme Tarihi:

Raphaeli fırıncının kızı mahvetmiş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

İtalyan Rönesansı'nın ünlü ressamı Raphael'in ateşli bir aşk yaşadığı semtindeki fırıncının kızı yüzünden öldüğü iddia edildi. Sanatçının Imperia adlı bir kadına ait olduğu sanılan tablosu da aslında ölümünü hızlandıran fırıncının kızı Margherite Luti'ye aitmiş.

İtalyan Kültür Bakanlığı tarafından restore ettirilen ‘La Fornarina’ isimli tablodaki genç kızın ünlü ressam Raphael'in (Raffaello Sanzio) sevgilisi olduğu ve sanatçının bu genç kızla yaşadığı ateşli aşk hayatının, ressamın erken ölümünü hazırladığı iddia edildi.

Estee Lauder kozmetik şirketinin sponsorluğuyla Raphael'in (1483-1520) ünlü tablosu restore edilip, yeniden ziyarete açıldı. Portrede görülen esmer genç kadının, Rönesans döneminde yaşamış olan Imperia adlı bir kadına ait olduğu söyleniyordu. Ancak sanat tarihçileri, bu kadının, Romanı'nın Trastevere semtinde yaşayan fırıncının kızı Margherite Luti'ye ait olduğunu savunuyor.

Sanat tarihçisi Giorgio Vasari'ye, göre nazik ve sevimli bir yapıya sahip olan Raphael'in kadınlara büyük düşkünlüğü vardı. Vatikan'nın duvarlarına resimler yapan Raphael, boş zamanlarını ise cinsel arzularının tatmin etmekle geçiriyordu.

Dönemin Romalı bankerlerinden Agostino Chigi'nin Tiber Nehri kıyısındaki villasını dekore etmesi için Raphael'i tuttuğunu belirten Vasari, ‘‘Ünlü sanatçı kendini işe veremiyordu. Çünkü aklı fikri fırıncının kızındaydı. Chigi de çareyi kızı eve getirmekte buldu’’ diyor. Ancak Vasari'ye göre Raphael'in cinsel arzuları doymak bilmiyordu ve yaşadığı fırtınalı aşk yüzünden ateşli bir hastalığa yakalandı. Ve henüz 37 yaşındayken Raphael hayata veda etmek zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Raphael'in sevgilisinin babasına ait fırın, bugün hala Roma'da varlığını koruyor. Ancak fırın olarak değil, restoran olarak hizmet veriyor. Restoranın menüsünde de fırıncı kızına atfen ‘mozzarella alla Fornarina’ isimli bir spesialite de yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!