Rakamlarla Türk halkı

Güncelleme Tarihi:

Rakamlarla Türk halkı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Piar-Gallup tarafından yapılan araştırma, yüzyılın son teknolojilerini kullanmasına rağmen Türk insanının eski alışkanlıklarından hala vazgeçmediğini ortaya çıkardı.

Cep telefonu kullanan, evinde her türlü elektronik aletin bulunduğu Türkler, alaturka tuvalet ve yer sofrasında yemek yemekten vazgeçmiyor. Görücü usulü ile evlenen Türk insanı başlık parası istiyor. Eski alışkanlık ve geleneklerini terketmeyen, ancak teknolojinin getirdiği tüm imkanları kullanan Türkler nasıl yaşıyorlar?

Sosyal yaşantısı, hayata bakışı, kültüre yaklaşımı, alışkanlıkları ve beklentileri ile Türk insanının özelliklerini belirlemeye çalışan bu araştırma ortaya birbirinden ilginç sonuçlar çıkardı. Efes Pilsen'in kitap haline getirdiği, İsmail Gülgeç'in karikatürleriyle renklendirdiği ve yaklaşık 2 bin kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen bu araştırmaya göre, Türk insanı erkek çocuklarının meslek konusunda kendi tercihini kendisinin yapmasını istiyor. Çocuklarını meslek konusunda özgür bırakanların oranı 1993 yılında yüzde 29.1 iken bu oran 1997 yılında yüzde 45.5'e ulaştı. Geriye kalan kısmın büyük çoğunluğu ise erkek çocuklarını doktor olarak görmek istiyor.

Türk insanının yüzde 72'sinin göz rengi kahverengi ve siyah. Mavi gözlülerin oranı sadece yüzde 3.4. Türk insanı çoğunlukla buğday tenli. Türklerin yarısından fazlasının saç rengi siyah, saç şekli de düz.

Yapılan araştırmaya göre 1993 yılında Türklerin yüzde 26.9'u otomatik çamaşır makinası kullanırken, 1997 yılında tam otomatik çamaşır makinasına sahip olanların oranı yüzde 53.6'ya yükseldi. Yüzde 26.3'lük kısım ise çamaşırlarını merdaneli çamaşır makinasında yıkıyor. Elektrikli termosifon kullananların oranı 1997 yılında yüzde 11.6. Türklerin çoğu tek kapılı buzdolabını tercih ederken, sadece yüzde 9.5'lik kısım No-Frost buzdolabı kullanıyor. Bulaşık makinası kullananların oranı ise yüzde 17.2.

Türklerin yüzde 93'ünün evinde ütü var. Traş makinası kullananların oranı yüzde 21.3. Türkler küçük ev aletleri arasında en fazla tost makinasını tercih ediyor.

BIYIKLILAR AZALIYOR

Türk erkekleri arasında bıyık bırakma modası giderek azalsa da bıyıklıların oranı hiç de az değil. 1993 yılında Türk erkeklerinin yüzde 77'si bıyıklı iken, bu oran 1997 yılında yüzde 62.8 oldu. Erkeklerin yüzde 19'u ise sakallı.

REJİMİ SEVMİYORUZ

Türk kadınlarının ortalama boyları 162 cm., kiloları ise ortalama 61. Erkeklerde ise ortalama boy 173 cm kilo da 71. Bu arada kadın ve erkekler 1993 yılından beri ancak 1 kilo zayıflamışlar. Türkler diyetten de hiç hoşlanmıyorlar.

DİŞ FIRÇALAMIYORUZ

Türklerin çoğu, kış aylarında üşüdüğünden olsa gerek haftada bir kez banyo yapmayı tercih ediyor. Türk insanının yarısından çoğu ise dişlerini fırçalamıyor. Türkler et ve tavuk yemeklerini ve dışarıda yemeği çok seviyor. Türklerin çoğu yer sofrasında yemek yemeği tercih ediyor.

Kim demiş evin erkeği içki içer diye. Türk erkeklerinin yüzde 80'i akşam yemeklerinde içki içmiyor. Türkler yemek yerken ailenin tüm fertlerinin masada olmasını istiyor. Yüzde 63.1'lik kısım alaturka tuvalet kullanıyor. Çoğunun da evinde banyo küveti bulunuyor.

4 Yüzde 64'ümüzün saçları düz

4 Erkeklerin yüzde 62'si bıyıklı, yüzde 19'u sakallı

4 Ortalama ayakkabı numarası kadındarda 37, erkeklerde 42

4 Ortalama kadın kilosu 61.2, erkek kilosu 71.6

4 Yüzde 15'imiz diyet yapıyor

4 Ortalama erkek boyu 1.73, kadın boyu 1.62 cm.

4 Yüzde 54'ümüz diş fırçalamıyor.

4 Yüzde 35'imizin kan grubu A RH Pozitif

4 Et ve tavuk en sevdiğimiz yemekler

4 Haftada dört gün salata yiyoruz

4 Yüzde 26'mız evde hayvan besliyor

4 Yüzde 68'imiz hiç spor yapmıyor.

4 En sevdiğimiz müzik Halk müziği, en az country dinliyoruz






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!