Rahmi Dilligil tahliye oldu

Güncelleme Tarihi:

Rahmi Dilligil tahliye oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2001 00:00


Bursa Emniyet Müdürlüğü'nce düzenlenen ''1. Perde Operasyonu''nun ardından ''nitelikli zimmet'' suçundan tutuklu olarak yargılanan eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Rahmi Dilligil ve eski Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürü Emin Gümüşkaya tahliye edildi.

Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar Rahmi Dilligil, Emin Gümüşkaya ile tutuksuz sanıklar Hasan Acar, Hasan Ulusoy, Lütfü Durmaz, Atıf Kahveci, Mehmet Topuk, Celil Salman, Fatma Şengül, Adnan bilgin, Hulusi Ergüç, Necati İlkılıç, Cevat Yordam ve Nejat Şengezer katıldı.

KUMAŞ FATURASI

Duruşmada ilk olarak, ''Nitelikli zimmet suçuna yardımcı olmak'' iddiasıyla yargılanan tutuksuz sanık İsmail Aydın dinlendi. Aydın, sanıklardan Hasan Acar adlı kişi ile dükkanına müşteri olarak gelmesiyle tanıştığını ve daha sonra kendisini tiyatro lokaline davet ettiğini belirterek, kendisinden önce kumaş faturası temin edip edemeyeceğini daha sonra da inşaat malzemesi faturası bulup bulamayacağını sorduğunu söyledi.

Bu görüşmeleri sırasında Hasan Acar'a bu işlerle ilgilenen bir arkadaşı olduğunu söylediğini belirten İsmail Aydın, Mehmet Ünlü adlı arkadaşının bir konuşmalarında, tiyatro hesaplarında kullanılmak üzere yüzde 7.5 komisyon karşılığında 9 milyar civarında fatura temin ettiğini söylediğini ve kendisine de 250 milyon lira verdiğini anlattı.

SUÇ İHTİMALİ

Daha sonra, Rahmi Dilligil ve Emin Gümüşkaya'nın avukatı Ceyhan Mumcu, İsmail Aydın'ın duyum üzerine konuştuğunu ve bu yüzden ifadesini kabul etmediklerini söyledi.

Tutuklu sanıkların avukatları Ceyhan Mumcu, Aydın Polatgil ve Ramazan Hoça, konuyla ilgili Kültür Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından yapılan incelemede sanıkların ''zimmet suçu'' işledikleri yönünde bir suçlamanın bulunmadığını ve sanıkların İstanbul 1 nolu DGM'de ''Suç işlemek maksadıyla teşekkül oluşturmak'' suçuyla yargılandıkları davanın suç unsurunun büyük bir ihtimalle ''zimmet suçu''na dönüşeceğini belirterek, sanıkların tutuklu bulundukları süre göz önünde tutularak, tahliye edilmelerini talep ettiler.

Mahkeme Heyeti, savcının sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesi yönündeki mütalaasının ardından, tutuklu sanıklar eski DT Genel Müdürü Rahmi Dilligil ve eski BDT Müdürü Emin Gümüşkaya'nın, suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklu bulundukları süre göz önünde bulundurularak koşulsuz tahliye edilmelerine ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. (Bursa/aa)










Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!