Rachid'den sonra Khaled

Güncelleme Tarihi:

Rachidden sonra Khaled
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

‘‘Aicha’’, ‘‘Didi’’, ‘‘Abdel Kader’’ şarkılarıyla önce Avrupa'da sonra bizde herkesi oynatan Khaled, Cumartesi günü Açıkhava'da rai müziğinden örnekler sunacak. Konserin sponsorluğunu Emirates Havayolları üstlendi.

World Music dünyayı kasıp kavuruyor. Daha düne kadar, kendi otantik çevreleriyle sınırlı kalan sanatçılar, şimdi dünyanın çeşitli ülkelerinin müzik listelerinde boy gösteriyorlar. Fransa, bu dalgadan en çok nasiplenen ülkelerden. Yıllardır gettolara sıkıştırmaya çalıştıkları Cezayirliler, şarkılarıyla Paris'in göbeğini mekan tuttular.

Dalga bize de geldi. Önce Rachid (Raşit) Taha iki kez Türkiyeli hayranlarıyla buluştu. Şimdi de Hadj-Brahim Khaled (Hacı İbrahim Halid) var sırada. 1996 yılında çıkardığı ‘‘Sahra’’ albümünde yer alan Fransızca şarkısı ‘‘Aicha’’ (Ayşe) kimsenin meçhulü değil. 29 Şubat 1960'ta Cezayir'in Oran şehrinde doğan Khaled, ilk 45'liğini 16 yaşında Cezayir'de çıkardıktan sonra, 1986 yılında Fransa'ya yerleşmiş. Avrupa'da yayınlanan ilk albümü caz-pop karışımı ‘‘Kutche’’. Ama asıl yükselişi, rai-groove müziğinin yayılmasına da öncülük eden ikinci albümü ‘‘Didi’’. 1993'te ‘‘N'ssi N'ssi’’ albümünü çıkartan Khaled, 1996'da rai, reggae, funk, flamenko ve kalipso ritimlerini kullandığı ‘‘Sahra’’yla tavana vurdu.

17 Temmuz Cumartesi akşamı saat 21.30'da, rai müziğinden örnekler sunmak için Açıkhava'da 16 kişilik orkestrasıyla birlikte sahne alacak Khaled, 6. Uluslararası Caz Festivali'nin kapanış konserini verecek. Khaled'e gitarda Pierre Cherez, bas gitarda Maurice Zemmour, saksofonda Thomas Allen Hoist, trompette Djaffar Haouri, trombonda Mark Sims ve davulda Afid Saidi eşlik edecek.

Bilet fiyatları: 12 - 10 - 9 - 7 milyon TL.

Festival biletleri AKM Caz Festivali gişelerinden, Uzelli Şaşkınbakkal, Bakırköy Carousel, Altunizade Capitol ve Etiler Akmerkez alışveriş merkezlerindeki Festival standlarından temin edilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!