PYD’ye ortak tavır

Güncelleme Tarihi:

PYD’ye ortak tavır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2013 01:15

Başbakan Erdoğan’ın Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani’yle buluşmasında, PYD güçlerinin Esad rejimiyle hareketinin kabul edilemez olduğu konusunda mutabık kalındı. PYD dahil tüm tarafların ortak hareketinin önemli olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR’da önceki gün gerçekleşen Erdoğan - Barzani görüşmesi, sınır kapılarından petrol sevkıyatına, Rojava’dan Bağdat ile ilişkilere kadar pek çok konuda dengeleri yeniden belirledi. Bu durum Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin dün Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde BDP’lilerle yaptığı toplantıya da damga vurdu. Toplantıda PYD’nin Rojava’daki tutumunu sertçe eleştiren Barzani “Sayın Erdoğan’ın attığı barış adımını da takdirle karşılıyoruz. Kürdistan halkı sabırlı olsun. Çünkü barış kolay elde edilebilen bir şey değil” dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin Diyarbakır görüşmesinin gündemini 5 ana başlık oluşturdu. O başlıklar şunlar:

IRAK İLE İLİŞKİLER

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun son Irak ziyaretinin ardından Ankara - Bağdat ilişkilerinin yeni rotası ele alındı. Barzani görüşmede Türkiye’nin Irak merkezi hükümetiyle ilişkileri düzeltmesinden kendilerinin rahatsız olmayacağını söyledi. Erdoğan, yakın bir tarihte Irak Başbakanı
Nuri El Maliki’yi Türkiye’de ağırlayacaklarını anlattı. Kerkük meselesi ve
Irak Türkmenlerinin durumu da gündeme geldi. Barzani, yeni kuracakları hükümette Kürt Bölgesi’nde ilk kez seçimlere giren Irak Türkmen Cephesi’nden bir bakan olacağını bildirdi.

Haberin Devamı

PETROL SEVKIYATI BAŞLIYOR

Erdoğan, Bağdat ile yapılan son temasların ardından daha önce Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile imzalanan enerji anlaşmalarının hayata geçirilmesinde fazla bir pürüz kalmadığını anlattı. 1 - 1.5 ay içinde Kerkük Yumurtalık Boru Hattı’ndan petrol sevkiyatına başlanması konusunda mutabakata varıldı. Daha önce imzalanan anlaşmalar arasında yer alan doğalgaz boru hattı konusunda ise yeni yıldan önce farklı bir gelişme beklenmiyor.

YENİ SINIR KAPILARI

Habur Sınır Kapısı’nda oluşan uzun kuyrukların önüne geçilmesi ve ticaretin arttırılmasına imkân sağlanması için 2 yeni kapının daha inşa edilmesi karara bağlandı.

DAĞDAN İNİŞE DESTEK SÖZÜ
Barzani, Erbil’in çözüm sürecine desteğinin devam ettiğini teyit ederken PKK unsurlarının dağdan indirilmesi konusunda üzerine düşenleri yapmaya hazır olduğu mesajı verdi.

Haberin Devamı

PYD MUTABAKATI

Barzani görüşmede PYD’nin Suriye’deki faaliyetleri konusunda Türkiye’den farklı düşünmediğini net olarak ortaya koydu. Ankara ve Erbil, PYD güçlerinin Esad rejimiyle ile beraber iş yapmasının kabul edilemez olduğu konusunda mutabık kaldı. Barzani, Suriye sınırını kapatmalarının temel sebebinin bu olduğunu dile getirdi. Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehlikeye atacak hamlelere karşı ortak nasıl bir yol izlenebileceği ele alındı. Cenevre’ye gidecek Suriye muhalefetinin güçlü bir görüntü verebilmesi için PYD de dahil bütün tarafların birlikte hareket etmesinin önemi üzerinde duruldu.

PYD’Yİ YİNE UYARDI

PKK’ya yakın PYD’nin Rojava bölgesi için ‘Geçici Yönetim’ ilan etmesine sert tepki gösteren Barzani, eleştirisini dün Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e yaptığı ziyarette de sürdürdü. DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, Leyla Zana ile BDP milletvekilleri Sırrı Sakık, Esat Canan ve Altan Tan’ın yanı sına bazı ilçe belediye başkanlarının da hazır bulunduğu toplantıya AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ile eski milletvekili Abdurrahman Kurt da katıldı. Basına kapalı görüşmede Barzani, “Rojava konusunda başından beri Kürtlerin birlikte tutum sergilemesi gerektiğini söylüyorum. Ancak PYD oyunbozanlık yapıyor. Kürt Yüksek Konseyi’nin ‘Erbil Mutabakatı’nı bozdu. Dahası Esad rejimiyle işbirliğini de kabul edilebilir bulmuyoruz. Rejimle ilişkiler koparılır ve Kürtler orada ulusal bir tutum benimserse biz de destek veririz. Bunun dışındaki hiçbir tutumu desteklemeyiz. PYD’ye ‘Yolunuz açık olsun’ deriz” mesajı yolladı.

BARZANİ: ERDOĞAN VE ÖCALAN'I TAKDİR EDİYORUZ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!