Putin anketlerde açık ara yaptı

Güncelleme Tarihi:

Putin anketlerde açık ara yaptı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2012 14:16

Rusya'da 4 Mart'ta yapılacak olan devlet başkanlığı seçimlerinin favorisi, oylarını her geçen gün artıran Başbakan Vladimir Putin.

Haberin Devamı

Bir ay önce oy oranı yüzde 50'nin altında olan Putin, bu süre zarfında yürüttüğü başarılı seçim kampanyası ve vaatleriyle oy oranını yüzde 63-66 bandına kadar yükseltti. Bu sonuçlara göre Putin, ilk turda devlet başkanlığı koltuğuna yeniden dönebilecek. Rusya yasalarına göre, ilk turda yüzde 50'nin üzerinde oy alan aday, ikinci tura gerek kalmadan devlet başkanı olabiliyor.

Araştırmayı gerçekleştiren Levada şirketinin başkanı Leve Gudkov, bir basın toplantısı düzenleyerek anket sonuçlarını değerlendirdi. "Seçmenlerin yüzde 43'ü veya yüzde 46'sı Putin'e oy vermeye hazır" diyen Gudkov şöyle devam etti: "Kesinlik oy kullanacağını ifade edenler arasında Putin'e oy vereceklerin oranı ise yüzde 63 ile yüzde 66 arasında değişiyor."

SEÇİMLER "ADİL DEĞİL" DİYENLERİN ORANI DA YÜKSEK
Yine de Putin, parlak zaferi kadar seçime olan düşük ilgi ve güvensizlikle de uğraşmak zorunda. Levada'ya göre, ankete katılanların yüzde 35'i seçimin adil olduğunu düşünmüyor. Yüzde 44 ise aksi görüş bildiriyor. Katılımcıların yüzde 70'inin de seçime olan ilgisi düşük. Putin'in Mart ayında devlet başkanı olacağına inananlar yüzde 80 iken, katılımcıların yüzde 57'si onu "ulusal lider" olarak tanımlıyor.

Haberin Devamı

Putin'in en büyük avantajı ise zayıf rakipler. Gudkov, Komünist Parti lideri Gennadiy Züganov için yüzde 15, aşırı milliyetçi Liberal Demokratik Parti Başkanı Vladimir Jirinovski için yüzde 8, milyarder işadamı Mihail Prohorov için yüzde 6 ve Adil Rusya Başkanı Sergey Mironov için ise yüzde 5 oranında oy çıktığını söyledi.

Sokakta Putin'e yönelik muhalefet ise ihmal edilemeyecek durumda. Üstelik yapılan anketler Rus halkının üçte birinden fazlasının bu eylemleri desteklediğini gösteriyor ancak eylemlerde yer almak isteyenlerin oranı yüzde 13.

Putin, bu durumda çareyi sokaklara taraftarlarını çıkarmakta buluyor. Geçtiğimiz günlerde Putin'in Birleşik Rusya Partisi Moskova'da dev bir miting düzenlemişti. Yaklaşık 120 bin kişinin katıldığı miting ile Rusya'ya "seçimler formaliteden ibaret değil" mesajı verilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!