Prof. İnalcık'tan ilginç iddia

Güncelleme Tarihi:

Prof. İnalcıktan ilginç iddia
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2009 17:06

OSMANLI Devleti'nin Yalova'da kurulduğunu savunan tarihçi Prof.Dr. Halil İnalcık, iddiasının dayandığı tarihsel olayları anlatırken, “Kafasında yerleşmiş bir takım hurafelerle itiraz edenler, benim ortaya attığım ve kaynaklarla ispat ettiğim yazıyı lütfen dikkatle okusun” dedi.

Yalova ve Bilkent üniversiteleri tarafından 27 Temmuz'da düzenlenecek ‘Osmanlı Devleti'nin Kuruluş Tarihi' konulu Uluslararası Sempozyum öncesi Prof.Dr. Halil İnalcık açıklamalarda bulundu.

Araştırma ve tezleriyle Osmanlı Devleti'nin Yalova'da kurulduğunu öne süren Uluslararası Osmanlı Sosyal ve Ekonomik Tarihi Kuruluşu İcra Kurulu Başkanı olan Prof.Dr. Halil İnalcık, ‘Yalova Yerel Gündem 21' Sekreteri Hasan Soygüzel aracılığıyla açıklama yaptı. Osmanlı Beyliği gibi beyliğin ne zaman kurulduğunun tarihi bir konu olarak daima tartışılabileceğini anlatan Prof.Dr. İnalcık, şöyle dedi:
“Osmanlı Beyliği'nin kuruluş tarihini tespit etmek için tarihçi; belli kaynakları ve o zamanki devlet anlayışını göz önünde tutmak zorundadır. İlkin Osman Gazi'nin beraber gaza akınları yaptığı yoldaşları alpler, Turgutalp, Hasanalp gibi yoldaşları arasında seçkinleşmesini, sonra onun geniş bölgede hakim olması noktalarını göz önüne almak gerek. En önemlisi de Osman Gazi'nin çağdaş kaynakta adının zikredilmiş olmasını göz önünde tutacağız. Ben, Osman Gazi hakkında esaslı bir araştırmayı yapmış tarihçi olarak kendimi zikredebilirim. Bu kaynak Bizanslı Georgios Pachymeres'tir. O, Osman'la aynı dönemde, İstanbul'da yaşayan tarihçidir. Onun tarihi 1307'ye kadar gelir. Pachymeres'te, Osman'ın bir Bizans ordusuna karşı zaferi uzun uzadıya anlatır.”

Prof.Dr. İnalcık, Hersek Ova’da (Yalak Ova) olan savaşın ‘Bapheus Savaşı' olarak bilindiğini belirterek, “27 Temmuz 1302'de Osman'ın bu zaferi kazandığını anlatıyor ve diyor ki, Bu zafer üzerine Osman Gazi'nin şöhreti, Kastamonu'ya kadar yayıldı, onun etrafına gaziler gelip toplanmaya başladı. Savaştan önce Osman'ın gönderdiği bir keşif kuvveti Bapheus'taki Bizans kuvvetiyle çarpıştı. Bu Bapheus Kalesi'nin adı ‘Koyun Hisar’ olarak biliniyor. Tarihçi Hammer bu Koyun Hisarı'nı Bursa’ya yakın bir yerdeki Koyun Hisar'la karıştırmıştır. Asıl savaş Hersek Ova'da vuku bulmuştur. Aynı savaşı ben bir anonim Tevarih-i Ali Osman'da tespit ettim. Bu kaynakta verilen bilgiler, Bizans tarihçisinin anlattıklarıyla noktası noktasına örtüşüyor” diye devam etti.

Prof. Dr. İnalcık, bunları Yunanistan'ın Girit Adası'nda katıldığı bilimsel toplantıda anlattığını, makalesini İngilizce olarak yayımdığını anlattı. Tarihçi Prof.Dr. Halil İnalcık, şöyle konuştu:
“Bizans İmparatoru, bu orduyu Osmanlı'nın kuşattığı İznik Kalesi'ni kurtarmak için gönderiyor. Ordu İzmit Körfezi'nde Hersek Ova'ya çıkıyor. Ordunun komutanın ismi de Muzalon'dur. Keşif kuvvetlerinin haber vermesiyle Osman Gazi, 5 bin kişilik orduyla Hersek Ova'ya geliyor ve sahile çıkmaya çalışan Bizans Ordusu'nu denize döküyor. Bu savaşın olduğu yere ‘Yalak Ova’ deniyor. Burası şimdi Yalova sınırları içinde kalıyor. Yalova adı da Yalak Ova’dan çıkmıştır.”
Kendisinin tarafsız tarihçi olduğunu söyleyen Prof.Dr. İnalcık, tezine karşı çıkanlara, tarafsız bir tarihçi olarak bu zafere ait 27 Temmuz 1302 tarihini Osman'ın ‘Bey' olması ve Hanedanın etrafındakiler tarafından tanınması tarihi olarak önerdiğini anlattı. Prof.Dr. İnalcık, “Tarihçi inanılır müspet delillere göre hüküm verir. Kafasında yerleşmiş bir takım hurafelerle itiraz edenler benim ortaya attığım ve kaynaklarla ispat ettiğim yazıyı lütfen dikkatle okusunlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!