Prof. Dr Eriş: Üniversitelerimiz özerlik kazanmalı

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr Eriş: Üniversitelerimiz özerlik kazanmalı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2011 19:21

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, “Üniversitelerimiz hesap verebilir bir özerklik içerisinde kendi sorunlarını çözebilecek bir yapıya kavuşturulmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Eriş, tarım öğretiminin 165. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, Türkiye'de yüksek öğretim ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.Yüksek öğretimde yeniden yapılanmanın, cumhuriyet öncesi dahil her dönemin gündeminde yer aldığını ifade eden Eriş, şunları kaydetti:“Yükseköğretim Kurulu üyesi olarak bugünkü mevzuat içerisinde yürüttüğümüz bazı yetkilerden rahatsız olduğumu belirtmek isterim. Yeni kurulmuş üniversitelerin koordinasyona ihtiyaçları vardır ama İstanbul, Ankara, Atatürk üniversiteleri gibi kendini kabul ettirmiş üniversitelerin artık kendi göbeklerini kendilerinin kesmesi lazım.

Yanlış da yaparsalar ceremesini çeksinler doğru da yaparsalar onun mükafatını görsünler. Senatolarda bitmelidir, birçok olay. Biz sizin kadrolarınıza da müdahale ediyoruz, lisans, ön lisans programlarınıza da müdahale ediyoruz. Bu durum Türkiye'de birçok üniversitenin önünü de tıkamaktadır. Yüksek öğretimde merkeziyetçi yapıdan uzaklaşılmalıdır. Üniversitelerimiz hesap verebilir bir özerklik içerisinde kendi sorunlarını çözebilecek bir yapıya kavuşturulmalıdır.”
Dünyada ve Türkiye'de tarımda yüksek öğretimle ilgili sunum da yapan Prof. Dr. Eriş, mevcut sistemde tarım öğretiminin arzu edilen durumda olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Ziraat fakültelerinin kendilerini yenileme konusunda geç kaldığını ifade eden Eriş, “Ziraat fakültelerimiz çağdaş bir tarımsal yüksek öğretime bağlanmalıdır” dedi.
Eriş, ziraat mühendislerinin iş bulmakta sıkıntı yaşadığı söylentileriyle ilgili de “Türkiye'de şimdiye kadar 85 bin ziraat mühendisi yetiştirilmiş. Bu ülkede en az 165 bin ziraat mühendisine ihtiyaç var. İyi eğitim almış bir ziraat mühendisinin işsiz kalması gibi bir durum olamaz” diye konuştu.

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de dünyada her dönem gıda meselesinin büyük bir stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, “Bilimsel tarımla ilgili yapacaklarımızda sınırlama olmamalıdır. Teknik tarımla ilgili ne yapsak azdır. Bu anlamda ziraat fakültelerimizin fonksiyonu büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!